in

Objavljen video prevrnutog helikoptera OS BiH

Na poligonu kod Visokog jutros se prevrnuo helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine prilikom redovne letačke obuke helikopterskih jedinica Brigade vazdušnih snaga BiH, pri čemu nije bilo stradalih, ni teže povrijeđenih.

Iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine je saopšteno da na helikopteru ima vidljivih oštećenja.

U saopštenju se navodi da se “dinamičko prevrtanje na zemlju” dogodio u 11:30 sati, te da je riječ o helikopteru “Bell huey II”, američke proizvodnje, čija je primopredaja OS BiH obavljena sredinom decembra prošle godine.

Ovaj helikopter jedan je od četiri američka helikoptera, čiji je ugovor o nabavci ukupne vrijednosti 38.539.378 američkih dolara, od čega je BiH učestvovala sa 4.360.000 dolara, odnosno 7,5 miliona konvertibilnih maraka, kroz program FMS-a.

Na mjesto nesreće poslata je nadležna jedinica Oružanih snaga za obezbjeđenje mjesta događaja, a obaviješteni su i nadležni organi koji će sprovesti uviđaj.

Zajednički štab Oružanih snaga BiH preduzeće sve zakonom propisane procedure u vezi sa ovim događajem, te o tome blagovremeno obavijestiti javnost, navode iz resornog ministarstva.

Ukrajinski ultimatum Njemačkoj

Schmidt: Snaga Brčkog leži u njegovom multietničkom karakteru