Niko neće biti sankcionisan, tako je srpski član Predsjedništva BiH reagovao na nove bisere Bisere Turković. SDA-ova ministarka rado bi sankcionisala zaposlene u MIP-u I DKP-u ako ne bi istakli grb i zastavu BiH i ako bi pored BH simbola bile istaknute druge zastave. Za novim ukazom posegnula je nakon slavlja dijaspore u Švajcarskoj, gdje su Turkovićevoj zasmetale zastave Republike Srpske i crkveni obred.

“Ne razumijem šta ona time hoće da svi ambasadori sada stave u džep zastavu i čim se pojave i izađu iz auta da rašire zastavu, ne znam šta ona s tim hoće, ali to govori o nemoći više, nego o moći. Neće niko snositi sankcije, ona to smatra svojom prćijom već odavno”, kaže Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Davno su prošla vremena nasilnog nametanja. Poručuje to predsjednica Republike Srpske. Željka Cvijanović kaže da je ambasador BiH u Švajcarskoj, Boris Bronza pozvan na događaj dijaspore iz Republike Srpske u Švajcarskoj, da ga nije on organizovao, a da je tamo bio sa legitimnim predstavnicima institucija Srpske.

“Događaj nije organizovan u prostorijama Ambasade BiH, kako su pojedinci zlonamjerno prenijeli, niti na nekoj drugoj lokaciji koja pripada BiH. To što nekome u Sarajevu smetaju simboli i obilježja konstitutivnog, u ovom slučaju srpskog naroda, najbolje govori o iracionalnoj mržnji, kao i o dubokim i suštinskim uzrocima nefunkcionalnosti BiH”, kaže Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Odluku Turkovićeve osudili su ambasadori koji dolaze iz Republike Srpske i koje po običaju SDA-ova ministarka tokom posjete zaobilazi. Jedan od njih je i Ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija.

“Svako zna da se tu misli na zastavu Republike Srpske i da nema dileme šta je pisac htio da kaže. Poznate su nam međunarodne konvencije i kako se ističu državni simboli zemlje koju predstavljamo i stvarno nismo mali prvačići da nas to uči Bisera Turković, poslije 25 godina postojanja postdejtonske BiH”, kaže Samardžija.Izvor:
Share.