in

Njemačka od Brisela zatražila prijedlog sankcija za zvaničnike Srpske, Mađarska se usprotivila

Njemačka je danas u Evropskoj uniji pokrenula pitanje sankcija protiv zvaničnika Republike Srpske, zbog ugrožavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Oni su od Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) zatražili da izrade dokument s prijedlozima sankcija.

Kako saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE), o ovome je raspravljano na današnjem sastanku političkog i bezbjednosnog komiteta EU, na kojem je isti dokument zvanično zatražila i Češka. Međutim, inicijativa ovih dviju zemalja je naišla na oštar otpor Mađarske, čiji premijer se nedavno i sastao s Miloradom Dodikom u Laktašima.

EEAS može sačiniti prijedloge sankcije i bez podrške Mađarske, odnosno saglasnosti država članica EU s obzirom na to da je riječ o redovnoj proceduri prilikom pokretanja pitanja sankcija protiv neke zemlje ili entiteta. Međutim, preferira se da postoji podrška svih članica prije nego što se izađe s prijedlozima sankcija zbog toga što se smatra da, ukoliko ne postoji saglasnost u početnoj fazi, to je dobar indikator u kojem će smjeru ići i cijela rasprava na višim nivoima EU.

Inače, EU je još 21. marta 2011. godine usvojila okvir koji bi omogućio uvođenje restriktivnih mjera protiv fizičkih i pravnih osoba koje narušavaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni subjektivitet BiH. Načelno, riječ je o praznoj listi na koju je, u slučaju potrebe, potrebno dodavati imena.

Ponašanje međunarodne zajednice i nedavne posjete Bosni i Hercegovini zvaničnika EU i SAD-a upućuju na to da bi Milorad Dodik mogao biti prva osoba koja će se naći na ovoj listi.

U prethodnih mjesec dana je nekoliko evropskih i američkih izaslanika razgovaralo sa zvaničnicima BiH o situaciji u državi, nakon čega su pozivali na deeskalaciju i funkcionalizaciju situacije.

Prvi su dolazili Matthew Palmer i Angelina Eichhorst, međutim njihove poruke nisu bile toliko oštre. Kako je vrijeme odmicalo, Sarajevo su posjetili još i američki izaslanik Gabriel Escobar, koji je imao svojevrsni “okršaj” s Dodikom zbog prijetnji sankcijama. Nakon toga je došlo dvoje europarlamentaraca koji su jasno poručili da su potrebne sankcije za Dodika. Na kraju, danas je iz dvodnevne posjete BiH otišao savjetnik Antonyja Blinkena Derek Chollet.

Razlog zbog kojeg EU i SAD žele sankcionisati Milorada Dodika je njegovo radikalno i secesionističko ponašanje, a sankcije koje budu usmjerene na ostale zvaničnike RS-a uzrokovane su blokadom odlučivanja u institucijama BiH.

UNFPA: BiH će ubrzo napustiti 23.000 mladih

Osvanuo mural čiča Draže pored Ratkovog