in

Ni rodbinu nisu uspjeli ubijediti da glasa za njih

Mada zvuči nevjerovatno, postoje kandidati na ovim izborima koji, kako sada stvari stoje, nisu glasali ni sami za sebe te oni ispred čijih imena X nije stavila ni uža ili šira porodica.

Niz takvih slučajeva, na dojučerašnjih 86,82 odsto obrađenih biračkih mjesta, zabilježen je u trci za poslaničko mjesto u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Recimo, Milica Radić (Savez za novu politiku), kandidat za narodnog poslanika, osvojila je nula glasova, a nijedan glas nije osvojila ni Dragica Cvijanović (Naša priča Republika Srpska), što u praksi znači da ni one nisu glasale za sebe, ili, ako bismo išli duže u analizu, možda i jesu, ali im je listić nevažeći.

Uprkos pokušajima da s njima stupimo u kontakt, to nam nije uspjelo. Stranački šef Milice Radić, Zoran Mastilo, lider Saveza za novu politiku, priznaje da se razočarao jer ona nije dobila nijedan glas.

“Imali smo nekih nesporazuma prilikom dogovora u vezi sa listama. Kad su liste formirane, morao sam da idem van zemlje i kad sam došao, neki naši koordinatori no terenu nisu radili svoj posao. A onda je nastalo nezadovoljstvo među njima i moguće je da su se oni formalno prijavili na liste i da nisu htjeli da glasaju. Ja nisam provjeravao, ali sam razočaran time da neko nije sam glasao za sebe”, rekao je Mastilo za “Nezavisne novine”.

Istovremeno, veliki je broj kandidata za sve nivoe vlasti koji su osvojili tek po jedan glas ili dva glasa, što znači da im povjerenje nije ukazala ni šira porodica.

Vukosava Bajić, koja je bila kandidat Otadžbinske stranke, kada je riječ o do sada prebrojanim listićima, osvojila je tek jedan glas u trci za Narodnu skupštinu Republike Srpske, a njen stranački kolega Sandro Ćorić ima dva glasa.

Milovan Ostojić, Duška Polić i Vanja Pejić, kandidati stranke Zavičajni socijaldemokrati – Mile Marčeta, osvojili su tek po dva glasa.

Slično je stanje i u Slobodnoj stranci Srpske, gdje, prema do juče popodne prebrojanim listićima, Aleksandra Kovač ima jedan, a Antonij Pecikoza i Radmila Mandić po dva glasa.

U Savezu za novu politiku, dakle, Milica Radić ima nula, Vladanka Lukić jedan glas, a njihovih troje kolega po dva glasa i u pitanju su Borislav Mijović, Milanko Podinić i Dalimirka Panić.

Zanimljiva je i raspodjela glasova za kantonalne skupštine u FBiH, gdje brojni nesuđeni poslanici imaju jednocifren broj glasova.

Podjednako je interesantna i situacija koja je zabilježena u selu Maoča, nadomak Srebrenika, gdje Birački odbor na ovogodišnjim opštim izborima nije imao posla, s obzirom na to da nijedan registrovani birač sa pravom glasa nije došao na obavljanje svoje građanske dužnosti.

Miralem Buljubašić, predsjednik Biračkog odbora Maoča, ističe da je ovaj odbor u nedjelju, na dan opštih izbora, radio kako je i predviđeno, iako od sedam do 19 časova nije došao nijedan glasač.

Za ovo glasačko mjesto, u lokalnoj školi, bile su registrovane 93 osobe sa pravom glasa, ali niko od njih nije obavio građansku dužnost.

“Ni ranije nije bilo odziva. Ne znam zašto narod nije zainteresovan”, rekao je Buljubašić za “Nezavisne novine”.

Na biračkom mjestu u Maoči tog dana bili su Buljubašić te dva člana Biračkog odbora, kao i dva policajca.

“Sve je bilo uredno. Međutim, prolazi svijet, ali niko neće da dođe. Mi smo od sedam do sedam bili tu. Naveče u sedam zatvorili smo biračko mjesto, ali bilo je tu posla, popunjavali smo naveče do pola deset, sve nule smo upisali. Ima tu more nula”, priča Buljubašić za “Nezavisne novine”.

U Maoči je, šaljivo nam na kraju kazuje, neriješen rezultat 0:0.

Škola iz Živinica upozorava na ženu koja pokušava da otme djecu

Viberom do izvoda iz matičnih knjiga