in

Ni ministar još ne zna zašto se prevrnuo helikopter OS BiH

Iako su prošla tri mjeseca kako se skupocjeni helikopter Oružanih snaga BiH prevrnuo tokom redovne letačke obuke kod Visokog, još nije poznato šta je dovelo do te nezgode, o čijim uzrocima nije obaviješten ni resorni ministar Sifet Podžić.

Iz Ministarstva odbrane (MO) BiH kažu da sve formalne procedure i postupci u vezi sa istragom o prevrtanju helikoptera 13. aprila 2022. kod Visokog još nisu okončani.

“Finalni izvještaj, koji bi navodio stepen oštećenja helikoptera, uzrok vanrednog događaja te eventualnu odgovornost još nije dostavljen ministru odbrane BiH”, rekli su za “Nezavisne novine” iz MO BiH.

Podsjetimo, sredinom maja su iz Tužilaštva BiH saopštili da je dežurni tužilac izdao naredbu Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i MUP-u ZDK da u saradnji sa nadležnim službama Oružanih snaga BiH preduzmu potrebne istražne radnje kako bi se utvrdile sve okolnosti i uzroci prevrtanja letjelice.

Dokle se stiglo sa istragom i šta je njome utvrđeno, pitanja su koja smo još 13. jula poslali Tužilaštvu BiH, ali odgovor do zaključenja ovog broja “Nezavisnih novina” nismo dobili.

Inače, naši izvori ranije su istakli da je pitanje “da li će biti uopšte moguće helikopter vratiti u stanje upotrebljivosti ili se će možda moći samo da se koristiti za rezervne dijelove”.

Taj helikopter doniran je MO BiH, odnosno Oružanim snagama BiH, zajedno sa još tri ovakve letjelice, čija je primopredaja, podsjetimo, obavljena u decembru prošle godine.

Prema dostupnim informacijama, ugovor o nabavci ukupno je vrijedan 38.539.378 američkih dolara, od čega je BiH učestvovala sa 4.360.000 dolara, a preostali iznos obezbijedila je Vlada SAD.

Podsjetimo, tokom redovne letačke obuke pripadnika Brigade vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane Oružanih snaga BiH, na poligonu za letačku obuku kod Visokog, ovaj helikopter se 13. aprila, oko 11.30, prevrnuo na tlu.

“Radi se o helikopteru Bell Huey II sa četiri člana posade, od kojih niko nije povrijeđen. Na helikopteru ima vidljivih oštećenja”, saopšteno je tada iz MO BiH.

Gradonačelnik Makarske: Gosti iz BiH ostavljaju smeće, a od njih zarade nema

Akcize na naftu ukinute, ali niže cijene goriva još daleko