in

Ni Dudaković ni vještak nisu se pojavili na ročištu

Foto: FENA

U Sudu BiH danas je održano ročište na kojem su vještaci medicinske struke trebali da predstave nalaze o vještačenju zdravstvenog stanja optuženog nekadašnjeg komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića, ali ni Dudaković ni vještak nisu se pojavili.

Na današnjem ročištu najavljeno je da bi nalazi vještaka trebali biti pripremljeni za četiri mjeseca, pa bi novo ročište moglo da se očekuje u decembru.

Izvođenje materijalnih dokaza i svjedočenja u Sudu BiH protiv Dudakovića i drugih optuženih u ovom predmetu u Sudu BiH obavljeni su prije dvije i po godine.

Dudakovićev advokat Asim Crnalić rekao je da Dudaković na ročište nije došao zbog zdravstvenih razloga, a na današnje ročište osim njega danas nije došao ni Hasan Ružnić, takođe zbog zdravstvenih razloga.

Sudija Željka Marenić navela je da je Dudaković dostavljao medicinsku dokumentaciju, prema kojoj nije došlo do poboljšanja zdravstvenog stanja, te da mu je zbog onkološke i kardiološke bolesti preporučeno strogo mirovanje.

“Vještak neuropsihijatar naveo je da je Dudaković sa psihijatrijskog stanovišta sposoban da prati suđenje, dok je vještak interne medicine preporučio da se u naredna četiri mjeseca naprave onkološki i nalazi interniste”, napomenula je Marenićeva.

Ona je konstatovala da neodržavanje glavnog pretresa traje dugo.

Tužilac Marijana Čolović rekla je da treba sačekati nalaz vještaka i da se protive razdvajanju postupka protiv optuženih, sa čim su se saglasili i advokati drugih optuženih.

Crnalić je rekao da ima i Dudakovićev nalaz od 14. jula i da se i u tom nalazu navodi da je njegovo zdravstveno stanje izuzetno teško.

“Ne mislim da će se u ova naredna četiri mjeseca zdravstveno stanje mog klijenta poboljšati. Nisam predložio razdvajanje predmeta, što ne znači da jednog dana to neću učiniti, a cijenim da još nisu zrele okolnosti za to”, istakao je Crnalić i dodao da se čeka nalaz i mišljenje vještaka kojeg je odredio Sud.

On je napomenuo da će se čekati do decembra da se vidi da li se Dudakovićevo stanje popravilo ili pogoršalo, te da li je Dudaković uopšte sposoban prisustvovati suđenju.

“Čuo sam se sa Dudakovićem danas i rekao mu da mora ići sa mnom, ali on mi je objasnio da je to gotovo nemoguće”, rekao je Crnalić i dodao da je o tome obavijestio Sud.

Sudija Marenić izrazila je nadu da će se u narednom periodu obaviti sve pretrage kako bi vještak iznio svoje mišljenje i nalaz, te da to treba da učini i Ružnić.

Dudaković i petnaestorica pripadnika i komandanata Petog korpusa optuženi su za zločine počinjene nad srpskim civilima i vojnicima na području Krajine.

Osim Dudakovića, za zločine protiv čovječnosti počinjene na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most, te okolnih sela, progon i uništenje vjerskih objekata optuženi su i Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Konježić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Protiv 17. optuženog Aleta Hodžića predmet je razdvojen nakon što je Sud dobio nalaz timskog vještačenja.

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni.

Tijela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za nekima od ubijenih još se traga.

Dudakoviću i ostalim iz optužnice na teret je stavljen zločin protiv čovječnosti, a njemu zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Dio optužnice za Dudakovića odnosi se na ratne zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna za vrijeme sukoba u Cazinskoj Krajini na području opština Bihać i Cazin.

I bh. institucije zahvatio trend odlaska radnika

U nezgodi kod Bijeljine povrijeđen četrnaestogodišnji motociklista, zadržan u bolnici