in

Nešić napravio raciju u Ministarstvu; „Izgleda da su Srbi i Hrvati išli na džumu“

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić poručio je danas svim zaposlenima u Ministarstvu bezbjednosti da se mora poštovati Zakon o radu i dolaziti na posao na vrijeme i na vrijeme odlaziti sa posla.

Nešić je reagovao na anonimni neistiniti mejl “anonimnog Bošnjaka” koji su prenijeli pojedini mediji, a u kojem je optužen da je “u petak napravio raciju u Ministarstvu da bi popisao Bošnjake koji idu na džumu”, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara.

– Istina je da sam u petak (5. maja) pokucao na vrata svake kancelarije, ljubazno pozdravio one koji su na radnom mjestu i evidentirao one koji nisu. Pozamašan je bio broj Srba, Hrvata i Bošnjaka koji nisu bili na svom radnom mjestu, a uredno su zavedeni u šihtaricu da su bili prisutni. Izgleda da su i Srbi i Hrvati išli na džumu, ako je suditi po anonimnom mejlu – naveo je Nešić.

On je pojasnio da je to uradio nakon što je zatražio informaciju koja mu je neophodna za pripremu za sastanke u Ohridu, ali da ga je nakon više od dva sata sekretarica obavijestila da ne može pronaći gospođu koja je trebala da dostavi dokument i da niko ne zna gdje se nalazi.

– Inače, riječ je o licu srpske nacionalnosti. Naglašavam da ovo nije prvi put da se ovakve stvari dešavaju. Nekada im je trebalo pola dana da pronađu nekoga, nekad dan, a nekada nisam mogao da radim svoj posao jer službenici jednostavno “stave prst u uvo” na svaki zahtjev da se nešto uradi. E, sad zamislite ako se tako odnose prema zahtjevima pretpostavljenog, kako se ponašaju prema građanima? – upitao je ministar bezbjednosti.

Nešić je naglasio da je zbog opšte neodgovornosti prema poslu koja vlada u Ministarstvu odlučio da obiđe sve kancelarije i provjeri ko je upisan u šiht listi da je tu, a u stvari je otišao kući da sprema ručak ili ispija kafe po gradu ili uopšte nije došao na posao.

– Cilj je bio da ove sedmice od šefova odsjeka zatražim da sve zaposlene opomenu da se moraju ponašati u skladu sa Zakonom o radu u institucijama BiH i poštovati radno vrijeme kao i građane koji ih plaćaju. Moj jedini kriterijum za zaposlene u Ministarstvu je rad i odnos prema poslu – poručio je on.

Nešić kaže da je, kao čovjek, razočaran što u Ministarstvu postoje ljudi koji svoj nerad i nemar pokušavaju zamaskirati skrivanjem iza nacionalnog i vjerskog i da se tako nešto plasira u medije bez ikakve provjere.

– Odgajan sam da duboko poštujem tuđa vjerska osjećanja i nikad mi ni na kraj pameti nije bilo da zadirem u tako senzitivna pitanja, ali neradnicima svih vjera i nacija mogu samo jedno poručiti – da će poštovati Zakon o radu, dolaziti na posao na vrijeme i na vrijeme odlaziti sa posla – naglasio je on.

Nešić je poručio da građani BiH s pravom očekuju efikasnu i odgovornu administraciju, a ne da plaćaju porez da zaposleni u institucijama tokom radnog vremena obilaze pijace, idu u šoping, na frizure i manikir.

Dječak iz Lazarevca napravio spisak đaka koje želi ubiti

Pojeftinilo gorivo u Srpskoj