Nekadašnji vođa vehabija iz Bužima Husein Bilal Bosnić u petak je izašao iz “državnog zatvora” u Istočnom Sarajevu nakon što je odslužio kaznu od sedam godina zatvora koja mu je izrečena zbog podsticanja na terorizam.

Njegov izlazak na slobodu digao je na noge bezbjednosne agencije, a eksperti za bezbjednost i sagovornici našeg lista smatraju da bi Bosnić morao da bude pod stalnim operativnim nadzorom bezbjednosnih službi. Naš sagovornik iz bezbjednosnih krugova odlično upućen u ovu problematiku, koji je insistirao na anonimnosti, kaže da vehabijska zajednica u BiH za proteklih sedam godina nije iznjedrila novog vođu koji je prepoznatljiv u javnosti kao što je bio Bosnić.

– Apsolutno nije isključeno da će Bosnić, bar kada je riječ o javnosti, ponovo zauzeti značajno mjesto u vehabijskom pokretu. On se za sedam godina iza rešetaka nije odrekao svog učenja i ideologije, ali je sigurno da će biti mnogo oprezniji u javnim nastupima zato što je vjerovatno svjestan da je potpuno prirodno da će biti pod kakvim-takvim bezbjednosnim nadzorom – kaže naš sagovornik.

On dodaje da se može primijetiti da za vrijeme njegovog boravka u zatvoru nisu zabilježeni radikalni javni nastupi nekog drugog pripadnika vehabijskog pokreta.

– Vehabije kao da su bile u mirovanju dok je on bio u zatvoru, što je dobro. Međutim, zbunjuje što je Bosnić na jednom snimku pozivao na pridruživanje IS-u, a na drugom pjevao o braći talibanima, dok po posljednjim dešavanjima u Avganistanu vidimo da su ta dva pokreta žestoko suprotstavljena. Biće interesantno vidjeti hoće li se Bosnić sada opredijeliti i za koga – kaže naš sagovornik.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić, za vrijeme čijeg ministrovanja je Bosnić i završio iza rešetaka, kaže da je najveći problem u BiH što nema dobre razmjene informacija između bezbjednosnih agencija.

– MUP Srpske može to da radi na teritoriji Srpske, ali nema kapacitete da prati kretanje vehabija po cijeloj BiH, a većina njihovih zajednica je na teritoriji FBiH. Pored toga, MUP u moje vrijeme, a koliko znam takva praksa je nastavljena, nije dobijao dovoljno operativnih informacija od Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, što nije dobro – kaže Jovičić.

On ističe da godinama unazad ponavlja i upozorava na to da su pripadnici vehabijskog i drugih radikalnih islamskih pokreta mnogo opasniji po Bošnjake, a tek potom po Srbe i Hrvate.

– Njihov prevashodni cilj je da radikalizuju ovdašnje muslimane, a nakon toga bi uslijedio “obračun” sa drugima. Plašim se da im to polazi za rukom i da za to imaju podršku određenih struktura u FBiH. Naš odgovor na to bi trebalo da bude široko pružena ruka za saradnju sa svim bezbjednosnim agencijama kako bi se to spriječilo – kaže Jovičić.

On dodaje da ne treba smetnuti s uma nedavno upozorenje Stejt departmenta svojim građanima o povećanoj opasnosti od terorizma u BiH.

– Ne bi bilo prvi put da su u nekoj drugoj zemlji napadnuti život ili imovina Amerikanaca. SAD takva upozorenja izdaju sa velikim procentom pouzdanosti i vrlo je moguće da je ovo upozorenje povezano sa Bosnićevim odsluženjem zatvorske kazne – kaže Jovičić.

Mehmedagićeva dozvola

Bilal Bosnić je početkom avgusta prošle godine pušten na sahranu svom bratu Omeru i sinu Muharemu koji su se utopili u rijeci Sani u Sanskom Mostu. Bosnić je bio na sahrani uz velike mjere policijske zaštite nakon što je uprava KPZ Zenica odobrila da prisustvuje sahrani, a prema našim informacijama, posljednju riječ u njegovom puštanju na sahranu imao je direktor OBA Osman Mehmedagić.Izvor:
Share.