in

Nedostaju vojnici, spužve, ćebad, jastuci, posteljine: Šta je vojni povjerenik našao u kasarnama OS BiH

Foto: os.mod.gov.ba

Parlamentarni vojni povjerenik, posjećujući kasarne Oružanih snaga BiH u 2022, otkrio je neka poboljšavanja uslova, ali i dalje nedostaju vojnici, kao i materijalna sredstva za ljudski boravak profesionalnih vojnih lica i civila, i pored budžeta Ministarstva odbrane BiH od 306.675.000 KM.

Prilikom najavljene posjete Komandi za obuku i doktrinu u Centru za osnovnu obuku Komande za podršku OS BiH u Travniku kao prvi problem uočen je nepopunjenost jedinice. Jer je popunjeno 619 formacijskih mjesta, a nedostaje 150 mjesta ili 19,6 odsto.

– Vojni povjerenik konstatuje da je nivo popunjenosti formacijskih mjesta zabrinjavajući, pri čemu je ovaj broj od posjete u maju 2022. u opadanju – navodi se u izvještaju za 2022.

Posebne teškoće ove jedinice su učestali zahtjevi za skraćenje kurseva, nedosljednost pri upućivanju na obuke, te neplanska logistička podrška, što znači da plan potreba i plan nabavki nisu usklađeni. To znači nedovoljno hrane, uniformi, kancelarijskog materija.

– S pravom se postavlja pitanje kako, uz sva ograničenja i ostala nastojanja da se premoste sve teškoće, održati potreban nivo obuke profesionalnih vojnih lica – navodi povjerenik Boško Šiljegović.

Kada su u pitanju uslovi smještaja profesionalnih vojnih lica i polaznika obuke, uočeno je da je potrebno izmijeniti spužve u krevetima, da nedostaju ćebad, jastuci, posteljine, što je slučaj i na drugim lokacijama. Obuka kandidata je na staroj opremi – dotrajalim tablama, klupama, stolicama, a samo dvije učionice raspolažu zidnim projektorima slike.

Takođe, u najavljenoj posjeti Glavnoj logističkoj bazi u kasarni „Butile“ Sarajevo, parlamentarni vojni povjerenik je našao popunjenost jedinice od 87,38 odsto, odnosno nedostajalo je 10 oficira, 12 podoficira, 8 vojnika te 23 civilna lica.

Što je još gore, sa minama i minsko eksplozovnim sredstvima rade civilna lica koja nemaju status profesionalnih vojnih lica. Odnosno, rade u postupku rastavljanja i delaboracije ovih sredstava, a nemaju novčanu naknadu koju imaju vojni profesionalci.

Poseban problem ove kasarne jeste prodaja otpada. Naime, 108 vozila je rashodovano i pretvoreno u otpad, te se čeka prodaja kupcu. Postoje još 34 tone otpada za koje se traži kupac.

Osim navedenog, kasarna „Butile“ ima sledeće probleme: Problem sa fekalijama nakon gradnje auto-puta, izgradnja protivpožarne zaštite i gromobranskih instalacija, popravka hidrantske mreže i video nadzora…

Povjerenik je posjetio i Brigadu vazdušnih snaga i Protivvazdušne odbrane OS BiH, takođe u kasarni „Rajlovac“. Veliki problem i ovdje je nedostatak personala, od čega 101 oficir, 48 podoficira i 15 civila. Dodatni problem je i to što se povećava prosječna starost onih koji već rade na ovoj lokaciji.

-Kao sistemski problem ističe se neujednačena primjena odluke Savjeta ministara BiH o naknadi za prevoz, pa se tako za iste relacije utvrđuiju različite udaljenosti, što opravdava nezadovoljstvo među profesionalnim vojnim licima – navodi Šiljegović.

Problem ove brigade je nizak stepen operativnosti helikoptera, njihova zastarjelost, kašnjenja u javnim nabavkama,…

– Vojni povjerenik je stava da ovoj brigadi treba obezbijediti sva potrebna sredstva – navodi se u izvještaju.

Pozicija vojnog povjerenika ustanovljena je zakonom, s ciljem jačanja vladavine prava profesionalnih vojnih lica i kadeta OS i Ministarstva odbrane BiH.

Poznato kako je državljanka BiH pomogla u ubistvu Ranka Eskobara

Inter je preživio gotovo nemoguće u sudijskoj nadokandi: Izbačena lopta s gol-linije, stativa, prečka…