Nedim Ćosić u maju je počeo raditi kao tužilac Tužilaštva BiH, a već danas vodi predmet protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića. Prije 12 godina bio je akter afere jer je bez pravosudnog ispita počeo raditi u Oppštinskom sudu u Sarajevu.

Tuzlak Nedim Ćosić, sin Šesenama Ćosića, bivšeg glavnog tužioca Tužilaštva Tuzlanskog kantona, imenovan je u julu 2007. godine na mjesto stručnog saradnika u Opštinskom sudu u Sarajevu, iako u trenutku prijavljivanja nije imao položen pravosudni ispit, a o čemu je tada detaljno pisao CIN.

Položen pravosudni ispit je ključni uslov ukoliko želite konkurisati za stručnog saradnika u sudu, no Ćosić je taj ispit položio tek dvije sedmice po okončanju konkursa.

Njegovih šest kolega nisu imenovani, iako su ispunjavali tražene uslove. I tu je krenula pravosudna karijera Nedima Ćosića koji danas vodi veoma bitan predmet protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića.

Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH (VSTS) od 6. marta 2013. godine imenovan je na poziciju sudije u Opštinskom sudu u Sarajevu, počev od 1. aprila 2013. godine.

Na toj poziciji ostaje 10 godina, odnosno do 13. aprila 2023. godine kada ga VSTS imenuje na poziciju tužioca Tužilaštva BiH počev od 8. maja ove godine.

Iako mlad i neiskusan kao tužilac, Ćosiću je dodijeljen vruć predmet protiv Dodika i Lukića.

Sud BiH je Tužilaštvu vratio predmet na doradu zbog početničkog propusta – tužilac nije precizirao koje je krivično djelo počinjeno te kakva je uzročno posljedična veza onoga za što se tereti Dodik i onoga za šta se tereti Lukić.

Prije pet dana Milorad Dodik je podnio i krivičnu prijavu protiv Nedima Ćosića, tužioca Tužilaštva BiH.

On smatra da Ćosić, kao službeno lice Tužilaštva BiH, u namjeri da nanese štetu instituciji predsjednika Republike Srpske te Milošu Lukiću, v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske, donio nezakonitu odluku, čime je počinio krivično djelo povreda zakona iz člana 346. i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 315. Кrivičnog zakonika RS-a.Izvor:
Share.