in

Nakon poplava nove prijetnje građanima: Voda u naselja donijela mine i bombe

Nakon povlačenja vode sa poplavljenih površina povećan je rizik od pronalaska neeksplodiranih ubojitih sredstava koje su bujice donijele u naseljena područja.

Ova sredstva moguće je pronaći ne samo na obalama i u blizini rijeka i potoka, već i u slivnicima, šahtovima, podrumskim prostorijama poplavljenih objekata i slično.

Tokom jučerašnjeg i današnjeg dana timovi za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite intervenisali su u tri navrata nakon pronalaska neeksplodiranih ubojitih sredstava koja je voda donijela u naselja, a očekuje se da bi ih u narednim danima moglo biti još više.

“Zbog toga upozoravamo građane da ukoliko uoče sumnjiv predmet koji bi mogao biti neeksplodirano uboito sredstvo da isti ne diraju ili pomjeraju već da ga vidljivo obilježe i obavijeste Operativni centar civilne zaštite putem telefona broj 121 ili nadležnu policijsku stanicu putem telefona broj 122”, saopšteno je iz FUCZ-a.

Timovi za uklanjenje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite su u pripravnosti i spremni su da uklone opasnost koju na poplavljenim područjuma mogu predstavljati neeksplodirana ubojna sredstva.

Dvejn Rok Džonson više neće koristiti pravo oružje na setu

General Živomir Ninković, nekadašnji komandant Vazduhoplovstva RS, prvi put u javnosti, posle 24 godine