in

Na putevima u BiH lani poginulo 222 ljudi, svakog dana 85 saobraćajnih nezgoda

Na putevima u BiH tokom prošle godine dogodila se ukupno 31.321 saobraćajna nezgoda od kojih je u 7.230 poginulo 222 lica, podaci su nadležnih ministarstava unutrašnjih poslova.

Tokom prošle godine u saobraćajnim nezgodama u FBiH poginulo je 116 lica, što je manje za 34 poginula lica u odnosu na 2021. godinu i predstavlja 52,25 odsto od ukupnog broja poginulih u saobraćajnim nezgodama u BiH.

U Brčko distriktu protekle godine poginulo je šest osoba, dok je broj poginulih lica u saobraćajnim nezgodama u Republici Srpskoj iznosio 100 i u odnosu na 2021. godinu smanjen za jedno poginulo lice, a predstavlja 45,05 odsto od ukupnog broja poginulih u saobraćajnim nezgodama u BiH.

-U saobraćajnim nezgodama u BiH lani su 1.554 lica zadobila teže, a 8.704 lica pretrpjela su lakše tjelesne povrede. Na osnovu podataka može se zaključiti da se na području BiH dnevno tokom 2022. godine događalo u prosjeku nešto više od 85 saobraćajnih nezgoda, od toga blizu 20 sa poginulim/povrijeđenim licima – navodi se u saopštenju Bihamka.

Najveći broj saobraćajnih nezgoda zabilježen je na ulicama u naseljimaa, a zatim na magistralnim, lokalnim, regionalnim, ali i na auto-putevima.

Od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda na putevima u BiH prošle godine registrovana je 24.091 sa materijalnom štetom.

-Veliki broj saobraćajnih nezgoda rezultat je nepoštovanja saobraćajnih pravila i propisa, kao i niskog nivoa saobraćajne kulture i većeg broja učesnika u saobraćaju – navode iz Bihamka.

U saopštenju se dodaje da su nepropisna brzina i brzina neprilagođena uslovima na putevima jedan od najčešćih uzročnika izazivanja saobraćajnih nezgoda, kao i vožnja pod uticajem alkohola i drugih opojnih sredstava.

Rus (16) i Ukrajinac (17) poginuli u Crnoj Gori

Za građane Srpske omogućen popust u pojedinim hotelima na Zlatiboru