in

Muk u Sarajevu: OHR i Šmit izbačeni, građani traže protjerivanje ambasadora Rusije u BiH

Kristijan Šmit neće govoriti na sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a, a OHR neće biti pomenut u usaglašenoj rezoluciji.

Konačnom verzijom rezolucije produžava se mandat EUFOR-a u BiH, odnosno misije Altea. Rusija je, kako je prenio FoNet, od početka insistirala da se visoki predstavnik izbaci iz teksta.

Ovo dešavanje ostavilo je muk među bošnjačkim političarima i niko se nije oglasio, dok sa druge strane bijesni građani ostavljaju komentare ogorčeni na Dodikovu pobjedu i pozivaju da se ruski ambasador proglasi nepoželjnim u BiH.

Onima koji misle da protjerivanje ambasadora Rusije nije dovoljno, oni pozivaju Bajdena da reaguje. Nisu zaboravili ni “braću iz Turske”.

Mediji priklonjeni sarajevskoj politici traže nove uglove ovog događaja u kojima pokušavaju opravdati izbacivanje OHR-a i Šmita, dok oni svjesniji Dodikove pobjede pišu ogorčeno o “već započetom ratu u BiH”.

Dok politički stav nećemo čuti još neko vrijeme, mediji ova dešavanja nazivaju “okupacijom” Rusije i da je BiH kao i cijeli zapadni Balkan ostavljen na “nemilost Kremlja”.

Tobi Vogel, iz berlinske istraživačke organizacije Think-tank ističe da ova odluka Savjeta bezbjednosti je ostavila mogućnost Srbima da proglase pobjedu. Prema njegovom mišljenju, ovaj čin će oslabiti ulogu visokog predstavnika i poslati signal da SAD, Velika Britanija i Francuska više ne podržavaju visokog predstavnika ili njegova ovlašćenja.

BiH nije na ivici rata

Izvještaj Šmita koji je planirao pročitati u Savjetu bezbjednosti vrvi od paušalnih ocjena koje nisu zasnovane na činjenicama, smatra profesor Zoran Dragišić.

“Samo dolijeva ulje na vatru. Zbog načina na koji je izabran nisam siguran da je započeo svoj mandat na pravi način. Može se postaviti pitanje u UN o njegovoj nepristrasnosti”, smatra Dragišić.

Reagujući na izvještaj, Dodik je nazvao Šmita okupatorom.

“Ako smo mi separatisti, onda je on okupator. On nema nikakvu nadležnost, a sve će se završiti tako što tu njegovu pisaniju neće niko usvojiti, neće biti dokument” rekao je Dodik i dodao:

“Protiv njega nemam ništa lično. Ponekad imam čak i neke simpatije, a najčešće mi ga je žao. Sad on sebe bilda da se obračuna sa Srbima, kao što je kroz taj navodni izvještaj, a taj izvještaj su pisali muslimani u Sarajevu, a on samo potpisao”.

Prvi otkazi u Hrvatskoj zbog COVID-potvrda

Šarović: Dodik ulazi iz gluposti u glupost