in

MIP tražio od ambasadora da krše zakone

Ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ odbacio je optužbe da je pokušao da spriječi Kristijana Šmita, koji je u fotelji visokog predstavnika za BiH, da učestvuje na bledskom forumu, naglašavajući da je kriv jedino jer je ispoštovao propise i što je na vrijeme pročitao namjere Ministarstva inostranih poslova (MIP) BiH, sa sjedištem u Sarajevu.

Imajući u vidu da Republika Srpska ne priznaje Šmita kao legitimnog visokog predstavnika u BiH, jer nisu sprovedene sve potrebne procedure prilikom imenovanja, u javnosti je odjeknulo da je upravo to razlog zbog čega je, kako je plasirano, MIP morao u poslednji čas da reaguje kako bi njemački diplomata uspio da, uz pratnju, bude u Sloveniji jer je, prema tim tvrdnjama, naređena blokada po instrukcijama srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Uz to je navedeno da je Vranješ tri dana držao dopis te je MIP morao da zbog toga obavijesti hrvatski MUP o putu Kristijana Šmita.

Prva instrukcija u ambasadu u Hrvatskoj i Sloveniju je stigla 30. avgusta, uz dopis iz OHR-a, da Vranješ i ambasador u Ljubljani Milorad Živković najave putovanje obezbjeđenja Šmita, ali ne i njega lično preko Hrvatske do Slovenije. Iz priložene note vidljivo je da se OHR obratio MIP-u da informišu hrvatsko ministarstvo putem ambasade Hrvatske u Sarajevu da će Šmitovo obezbjeđenje putovati preko Hrvatske za Sloveniju. Vranješ tvrdi da MIP nije kontaktirao hrvatsku ambasadu u Sarajevu, nego zahtjev pretvaraju u instrukciju ambasadama BiH.

– Tražili su da najavimo četiri državljanina Njemačke, nosioce njemačkih diplomatskih pasoša, koji će imati i pištolje, sa 45 odnosno oko 50 metaka svaki, a recimo obezbjeđenje članova Predsjedništva BiH može da putuje sa dva pištolja i po maksimum 15 metaka. Živković i ja odbijamo da postupimo po instrukciji, jer ne postoji zakonsko utemeljenje po kojoj ambasade BiH u svijetu mogu najavljivati strane državljane zemljama prijema, nema zakona ni podzakonskih akata po kojem su ambasadori BiH u svijetu dužni da postupaju po noti OHR-a – kaže Vranješ za “Glas”.

Sistem najave zvaničnika, pojašnjava, je propisan aktima zemlje prijema i u slučaju Hrvatske i Slovenije ne predviđa pravo zaposlenicima OHR-a da putuju naoružani preko njihove teritorije.

– Ni jedan ambasador ne može po instrukciji MIP-a da krši zakone i propise koji važe u BiH, niti zakone države prijema. Da su postupali po zakonu, MIP bi obavijestio OHR da nemaju pravo da najavljuju putovanja njihovih naoružanih zaposlenika – stranih državljana i uputili bi ih prema ambasadi Njemačke, čiji su ovi pratioci državljani i nosioci njihovih diplomatskih pasoša – istakao je Vranješ.

Nova instrukcija iz MIP-a stigla je sutradan – 31. avgusta, upućena samo ambasadi u Zagrebu. Zatraženo je da ponovo najave put preko Hrvatske, ovaj put i Šmita i te iste pratnje 2. septembra iz Slovenije prema Sarajevu. Šmit je trebalo prema Sarajevu da krene sa zagrebačkog aerodroma, a obezbjeđenje autima.

– Tzv. visoki predstavnik nije propisno imenovan rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN-a i nema status visokog predstavnika. On je njemački civil na teritoriji BiH i samo ga tako možemo tretirati. Uostalom, tako ga tretiraju i Ruska Federacija i Kina. Procedura najave putovanja preko aerodroma, podrazumijeva VIP tretman, da će ga dočekati i sprovesti do “gejta” kao VIP osobu. Osim što Šmit nema status VIP osobe u BiH, ova usluga se i naplaćuje. Da sam postupio po ovoj instrukciji uslijedila bi faktura sa aerodroma koju ne znam kako bih platio, jer u instrukciji MIP-a nije naznačeno kako da pokrijemo taj nepredviđeni trošak – kaže Vranješ.

Dodaje da se u startu moglo vidjeti da će Šmit na Bled doći nekim drugim putem, ali se to nije spominjalo.

– MIP je pokušao navesti ambasadore svojim instrukcijama da krše zakone i propise. Da postoji red, ministarka Bisera Turković bi trebala odgovarati predsjedavajućem Savjeta ministara za ovo – zaključuje Vranješ.

Neusaglašeni put

Strateški forum na Bledu u Sloveniji okupio je prošle sedmice lidere zemalja zapadnog Balkana. Iako nije bilo zvanične odluke Predsjedništva BiH, na Bled su otputovali bošnjački i hrvatski član Šefik Džaferović i Željko Komšić, koji je i predsjedavajući Predsjedništva BiH. Milorad Dodik je, s druge strane, poručio da ne ide zbog Kristijana Šmita te da su i njegove kolege iz Predsjedništva, zbog nepostojanja odluke o tome, tamo otišli u privatnoj režiji.

Savetnik Mila Đukanovića doveden u sud sa lisicama na rukama, pa pušten da se brani sa slobode

Radari hvataju i lice vozača, za lažiranje se ide na robiju