Na osnovu svih informacija i izjava očekujem da Tužilaštvo BiH provede istragu protiv Kristijana Šmita, rekao je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić.

– Na osnovu svega ovoga što smo dostavili Tužilaštvu, na osnovu izjava mene kao ministra bezbjednosti, na osnovu današnje izjave Žarka Lakete, očekujem da Tužilaštvo provede istragu protiv gospodina Šmita, da utvrdi i da javnost obavijesti o rezultatima navedene istrage – naveo je Nešić.

Istakao je da isto tako očekuje da reaguju i druge bezbjednosne agencije i sve druge agencije u BiH koje imaju vezu sa boravkom Šmita unutar BiH.

– Prije nekog vremena sam rekao da ću tražiti od Službe za poslove sa strancima da se izjasni da li je Šmit visoki predstavnik ili ne. Drago mi je da je direktor Službe za poslove sa strancima danas rekao da Šmit nije visoki predstavnik – jasan je Nešić.

Dodao da da očekuje da i mnogi drugi koji se nalaze na funkcijama u BiH ustanu u odbranu ustavnopravnog poretka BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma,

– Da jasno i glasno poručimo da nismo kolonija, da u ovoj zemlji zakone donose izabrani predstavnici a ne nelegitimni stranci. Ako gospodin Šmit nije bezbjedan u svojoj zemlji, ima puno pravo da zatraži azil, a ja vjerujem da će mu naše bezbjednosne službe odobriti azil, ako ne predstavlja opasnost po bezbjednost ove zemlje – rekao je Nešić.Izvor:
Share.