in

Milan Šimić uhapšen zbog ubistva srpskih civila

Foto: SIPA BiH

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) danas su na području Srebrenika locirali i uhapsili Milana Šimića zvanog Robi (47).

Šimić je uhapšen zbog sumnje da je tokom 1994. godine srpskim civilima iz Gornje Špionice i Srebrenika ponudio da ih, uz naknadu od po 1.000 njemačkih maraka, prevede u Pelagićevo, a tokom transporta oni su na nepoznatoj lokaciji opljačkani i ubijeni.

Među ubijenim civilima bilo je pet žena i jedan muškarac, a troje je bilo starije od 60 godina, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Šimić se tereti da je stupio u kontakt i obratio se Srbima iz Gornje Špionice i Srebrenika, koji su osjećali strah za svoje živote i egzistenciju na području pod kontrolom takozvane Armije BiH, te im lažno ponudio da će ih sa pripadnicima Armije BiH za novčanu naknadu od po 1.000 njemačkih maraka, prevesti na područje mjesta Pelagićevo pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

Prilikom transporta civili su odvedeni na nepoznatu lokaciju gdje su opljačkani i ubijeni, nakon čega im se gubi svaki trag, da bi od navedenih šest osoba, samo posmrtni ostaci jednog civila bili pronađeni u koritu rijeke Tinje u Brčko distriktu, dok tijela ostalih civila još nisu pronađena.

Šimić se sumnjiči da je kao pripadnik 107. Viteške motorizovane brigade Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i takozvane Armije BiH, počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Osumnjičenog će pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) dovesti postupajućem tužitelju, koji će ga ispitati i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Pustili osumnjičene za krvavi Nikoljdan i posuli so na rane porodicama žrtava

Pretresi u Banjaluci, Gradišci i Travniku, šestoro uhapšenih zbog droge