Predstavnici međunarodne zajednice i danas su reagovali na izjavu Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, o prebrojavanju Bošnjaka, koju su mnogi protumačili ratnohučkačkom.

Nakon što je u srijedu Ambasada SAD saopštila da je zgrožena ovakvom izjavom, juče je i Kristijan Šmit, visoki predstavnik koga u RS ne priznaju, osudio ovu izjavu koju je nazvao ratnohuškačkom.

“Ratnohuškačke i zapaljive izjave, poput ove izjave gospodina Izetbegovića, opasne su i vraćaju na tragični sukob iz devedesetih. One šire strah među svim građanima, povećavaju tenzije, te ni na koji način ne doprinose unapređenju saradnje, stabilnosti i pomirenja u BiH. Gospodin Izetbegović, zajedno s ostalim političkim liderima, treba da radi na pronalaženju načina da najmlađe i najperspektivnije građane ove zemlje zadrži u BiH, umjesto da zagovara robote koji će ih zamijeniti. U prošlosti smo imali priliku čuti daleko razumnije izjave, njima se treba vratiti”, rekao je on.

Ovu izjavu osudila je i Delegacija EU, ali su istakli da ni izjave Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH lidera SNSD-a nisu u skladu s Briselskim dogovorom s Šarlom Mišelom, predsjednikom Evropskog savjeta i Ursulom fon der Lejen, predsjednicom Evropske komisije.

“Nedavne prijeteće izjave lidera SDA i SNSD-a su upravo suprotne tome. Kao dio napretka BiH ka članstvu u EU, politički lideri trebaju predvoditi u smirenju političkih tenzija, promovišući međusobno povjerenje i okruženje u kojem je moguće pomirenje u interesu svih građana BiH i u skladu sa Ključnim prioritetom 5 iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU”, rekli su iz Delegacije EU za N1.

Podsjećanja radi, Izetbegović je na skupu u Hadžićima dao izjave koje su poticale na nasilje i pozivale na rat.

“Prebrojali smo se. I koliko lovaca imamo i koliko ima mladih ljudi i koliko imamo instruktora na dronovima i tako dalje. Dalje neću, ali evo samo da znate”, rekao je tada Izetbegović.

U Ambasadi SAD su istakli da su šokirani i zgroženi Izetbegovićevim komentarima koje su nazvali zapaljujućim, koji su izazvali, kako su istakli, neodgovoran odgovor Dodika.

Nakon ovog komentara i Dodik se oglasio na tviteru, rekaviši da prebrojavanje ljudstva po džamijama nije od juče.

“Osuda nedvosmislene Izetbegovićeve prijetnje ublažena je osudom mog stava da Srbe niko neće prebrojavati. Da ne bude da je to samo odgovor na Izetbegovićevu prijetnju, i sad bih ponovio – Srbe u BiH niko neće prebrojavati. Ima nas dovoljno”, rekao je Dodik na tviteru.

Share.