in

Mađarska preuzela komandu nad EUFOR-om

U svečanoj atmosferi, danas je u bazi Butmir kod Sarajeva izvršena primopredaja dužnosti nad komandom EUFOR-a, a ključeve liderstva preuzeo je iskusni mađarski general-major Laszlo Sticz.

Ceremoniji su prisustvovali visoki dužnosnici iz domaćih i međunarodnih krugova, uključujući ministra bezbjednosti BiH Nenada Nešića, ministra unutrašnjih poslova FBiH Ramu Isaka, visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, šefa delegacije EU u BiH Johanna Sattlera, te mnoge druge zvanice.

General-major Sticz preuzeo je komandu od svog prethodnika, general-majora Helmuta Habermayera. General Sticz, dugogodišnji vojni stručnjak, već je obavljao različite vojne dužnosti u mađarskoj vojsci, uključujući i službu u Glavnom štabu Vojske Mađarske tokom 1999. godine, gdje je obavljao funkciju oficira u planiranju odbrane.

Njegovo neprocjenjivo iskustvo uključuje i operativnu ulogu u zajedničkom operativnom centru NATO štaba na Kosovu i Metohiji tokom 2003. – 2006., gdje je stekao duboko razumijevanje planiranja međunarodnih snaga. Nakon povratka u Mađarsku, general Sticz je primijenio svoje međunarodno iskustvo u Ministarstvu odbrane.

U jednom od prethodnih obraćanja medijima, mađarski general naglasio je važnost međunarodnih vojnih snaga, ističući da je vojni rizik sekundaran te da će misija EU intervenirati samo ako domaća policija ne može osigurati mir.

Naglasio je potrebu za nepristranom i vjerodostojnom međunarodnom vojnom snagom, spremnom za djelovanje u slučaju eskalacije situacije, istaknuvši važnost očuvanja mira i sigurnosti u regiji.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/madjarska-preuzela-komandu-nad-eufor-om-na-svecanoj-ceremoniji-u-butmiru-pogledajte-ko-je-sve-dosao/240131077#brid_cp_Brid_06702463

Borenović upozorio partnere: Banjaluka pripada PDP-u, oni koji se sami kandiduju su frustrirani

Ovo je 19-godišnjak osumnjičen za monstruozno ubistvo u Doboju