in

Litar goriva za 2,77 KM! Ekonomista predložio kako smanjiti cijene goriva, a da država ne gubi

Foto: Freepik

Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić predložio je dvije mjere za koje kaže da bi značajno smanjile cijene goriva u BIH, a pritom budžet ne bi bio ništa tanji nego prije poskupljenja.

Prva mjera je pod hitno i bez odlaganja privremeno suspendovati akcize na gorivo.

“Ovo je hitna mjera, da nikakvi izgovori od strana donosioca odluka nisu mogući”, kaže Hadžić.

Pređa njegovim riječima, na ovaj način se smanjuje cijena litre goriva između 0,30 do 0,40 KM zavisno od vrste goriva.

“Druga mjera uključuje obračun PDV, ne na trenutnu vrijednost litre goriva, već na iznos maloprodajne cijene od 2,01 KM koja je bila prije godinu dana. Pri cijeni od 2,01 KM, država uzima sebi po litri goriva 0,29 KM PDV, dok pri cijeni od 3,31 KM uzima 0,48 KM. Dakle, samo zbog više cijene goriva, država ekstra zarađuje na PDV 0,19 KM po litri benzina”, napisao je Hadžić na Tviteru.

Kako objašnjava, cilj ove mjere je samo da država uzima isto na PDV kako je to bilo prije rasta cijena, a ne da ekstra zarađuje zbog inflacijske krize.

Dakle, ako bi se ova mjere usvojila, navodi dalje Hadžić, cijena litre goriva bi odmah bila niža za 0,54 KM po litri benzina, ili 2,77 KM. Za referentne cijene je uzeo one u Kantonu Sarajevo.

“Država ne bi imala bilo kakav gubitak ili smanjenje u naplati indirektnih poreza. Po osnovu akciza, za šest mjeseci bi smanjenje u naplati bilo oko 250 miliona KM. Međutim, podaci UIO BiH pokazuju da su prihodi od indirektnih poreza u prvih pet mjeseci 2022. godine veći za 739 miliona KM ili 23,88 odsto u odnosu na isti period 2021. godine. Sa smanjenjem akciza, već su sada u plusu gotovo 500 miliona KM, a imaju još za naplatu sedam mjeseci. Građanima i privredi se mora pomoći, a ovo je najbolji način da se bude fer prema svima. Priča da će samo bogati imati koristi od smanjenja cijene goriva, jer siromašni ne voze auta, je vrlo neozbiljna i ne vrijedi je uopšte komentarisati”, zaključuje Hadžić.

Kako jedno pivo dnevno utiče na zdravlje

Dodik: Bez kandidatskog statusa za BiH umire dogovor iz Brisela