in

Lajčak: Nije normalno da su Bonska ovlaštenja i dalje u upotrebi

Foto eeas.europa.eu

Bivši visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak kaže da nije dobro i normalno da su Bonska ovlašćena i dalje u upotrebi, skoro 30 godina nakon Dejtonskog sporazuma.

“Imao sam čast biti visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. Ni tada svoju ulogu nisam doživljavao kao impozantnu. Vidio sam svoju ulogu kao podršku zemlji na njenom evropskom putu i vidim Bonska ovlašćenja kao element zaštite onoga što je već postignuto. Zaista ne mislim da je dobro i normalno, da je dobro za državu da su, skoro 30 godina nakon Dejtona, Bonska ovlaštenja još uvijek u svakodnevnoj upotrebi. To tako nije projektovano. Dakle, mi zaista treba da promovišemo demokratski izabrane lidere, demokratske procese i evropska međunarodna zajednica treba da bude tu da pomogne, ali ne i da diktira. To je moje veoma čvrsto mišljenje”, kaže Lajčak za N1.

On je poručio da je razgovarao sa članovima Predsjedništva BiH na Diplomatskom forumu u Antaliji i da je vidio jedinstvo i pozitivne poruke za evropski put BiH.

“Tako da smo imali veoma pozitivan zamah u zemlji, koji je, nažalost, zamijenjen još jednom političkom krizom. Moja poruka svim partnerima, a imao sam priliku razgovarati sa svima, političkim liderima sva tri konstitutivna naroda, koalicije, jeste da pokušaju pronaći političko rješenje koje je domaće. Ovo je zaista važno. A Еvropska unija je uvijek spremna podržati ono što proizvedu demokratski izabrani politički lideri”, rekao je Lajčak.

Brat osumnjičenog za ubistvo male Danke umro nasilnom smrću

Ambasador Irana: U Srebrenici se desio zločin, a ne genocid