in

Kućni pritvor uhapšenima zbog diploma

Sud BiH donio je rješenje kojim se odbija prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora uhapšenima u akciji “Klaster” i istovremeno prema osumnjičenima Dušanu Periću, Zoranu Kaliniću, Vladimiru Stojanoviću, Goranu Laloviću i Ljubiši Todoroviću izrekao mjere zabarane.

Kada su u pitanju ostali osumnjičeni kojima je tužilaštvo predložilo mjere zabrane, iz Suda nam je rečeno da su Vojislavu Škrbiću, Vasi Pajiću, Denisu Pračiću, Mirku Tufegdžiji, Draganu Iliću i Selmi Otuzbir – Mecan određene mjere zabrane.

Kako je rečeno “Nezavisnim” iz Suda, svim osumnjičenima se izriče kućni pritvor, zabrana posjećivanja zgrada ili prostorija visokoškolskih obrazovnih institucija u BiH, zabrana preduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti na način da se osumnjičenima zabranjuje obavljanje svih oblika službenih i poslovnih aktivnosti povezanih s visokoškolskim obrazovnim institucijama u BiH.

Takođe im je zabranjeno sastajanje i kontaktiranje na bilo koji način s drugim osumnjičenim licima u ovom krivičnom postupku, kao i kontaktiranje na bilo koji način sa svjedocima Tužilaštva BiH.

Izrečene mjere zabrane trajaće dok za to postoji potreba ili do nove odluke Suda, opravdanost izrečenih mjera zabrane vršiće se svaka dva mjeseca.

U akciji “Klaster” pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su 11 osoba zbog sumnje u izdavanje lažnih diploma i niz drugih nezakonitosti.

Priprema akcije trajala je duže vrijeme, te da su u svemu učestvovali i policijski inspektori, koji su se, u okviru ove akcije, prerušili u studente te upisali na fakultete i uspjeli dobiti lažne diplome, što bi trebalo da bude jedan od ključnih dokaza u predstojećem postupku.

Milanko Kajganić, glavni tužilac Tužilaštva BiH, govoreći o aferi “Diplome”, odnosno policijskoj akciji “Klaster”, rekao je ranije da su među osumnjičenima, rektori i dekani univerziteta, direktori, profesori.

Došli su do dokaza, tvrdi Kajganić, da je jedna od kupljenih diploma i ona za inženjera građevinarstva, a sada se, dodaje, iz dešavanja u Turskoj i Siriji vidjelo do kakvih posljedica može dovesti situacija koja se odnosi na nezakonite radnje u građevinarstvu.

“Kroz dosadašnje prikupljanje dokaza utvrdili smo da je moguće na određenim univerzitetima steći akademsko zvanje doktora ili profesora u roku od pet dana”, kazao je Kajganić.

Prema njegovim riječima, javnost je već upoznata sa rezultatima pretresa, ali to je samo vrh ledenog brijega i predstoji drugi dio posla, koji je obimniji.

Komentisao je i rad inspekcijskih organa i rekao da je činjenica da se diploma može kupiti na benzinskoj pumpi.

“Predmetom su obuhvaćeni privatni fakulteti kroz koje smo dokazali zloupotrebe, ali ako dođemo do dokaza da i na javnim fakultetima postoji toga, naravno da ćemo djelovati. Činjenica da se diploma može kupiti na benzinskoj pumpi, govori da inspekcijski organi ne rade svoj posao”, rekao je Kajganić.

Naveo je da je Tužilaštvo BiH od 2021. sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) provelo istražne radnje i došlo do dokaza da u BiH postoji organizovana kriminalna grupa koja se bavi prodajom diploma što smatraju temeljom za svaku korupciju.

“Lice koja kupe diplomu možemo samo misliti kako se ponaša kada sa tako kupljenom diplomom uđe u organe vlasti”, naveo je Kajganić.

Vlasnik građevinske firme optužen za smrt radnika

Konaković: Čudi me burna reakcija predstavnika Republike Srpske