in

Kovid propusnice kucaju na vrata BiH

Nakon što je i Srbija usvojila odluku o uvođenju kovid propusnica, ovaj kovid dokument, koji se prije svega odnosi na ulazak u zatvorene prostore, kao što su ugostiteljski objekti, kuca na vrata i BiH, s tim da bi, za razliku od drugih zemalja, po svemu sudeći, BiH imala više od jedne propusnice.

Naime, medicinska struka u BiH pozdravlja uvođenje ove kovid propusnice, jer, kako kažu, ona bi, između ostalog, mogla motivisati građane da se u većem broju vakcinišu protiv virusa korona i tako bi se koliko-toliko vratio život u normalne tokove, a u resornim ministarstvima ne isključuju mogućnost uvođenja ove propusnice, ali ističu da još nisu pokrenuli konkretne korake.

Tako je Jela Aćimović, epidemiolog Instituta za javno zdravlje RS, za “Nezavisne novine” rekla da bi uvođenje kovid propusnica moglo da popravi epidemiološku situaciju, ako se bude poštovalo na pravi način.

“Time s jedne strane omogućavamo dalje normalan život, možemo da se okupljamo, da izlazimo, da odlazimo u pozorište i kulturne manifestacije, a sa druge strane to radimo na siguran način”, rekla je Aćimovićeva.

Istakla je da u epidemiološkom smislu uvođenje kovid propusnica može uticati na vraćanje normalnom toku života, a bez posljedica širenja virusa.

Nenad Stevandić, šef tima za praćenje sprovođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije, rekao je da, ako ove kovid propusnice doprinesu većem broju vakcinisanih građana, onda to nije loše rješenje.

“Sve što doprinosi većem broji vakcinisanih, ako će kovid propusnice podići svijest o neophodnosti vakcinacije i ako će povećati disciplinu u poštovanju mjera, onda treba razmisliti u tom pravcu”, rekao je Stevandić za “Nezavisne”.

Uvođenje kovid propusnica pozdravio je i Ednan Drljević, infektolog iz Opšte bolnice “Abdulah Nakaš” Sarajevo, koji je kazao da je bilo koja mjera koja će motivisati građane BiH da se vakcinišu u što većem broju dobrodošla i treba da bude uvedena.

“Ako propusnica natjera veći broj ljudi da se vakcinišu, onda je to stvarno dobra stvar, jer bismo podigli nivo vakcinacije, koji mora biti preko 80 odsto”, naveo je Drljević.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS za “Nezavisne novine” su rekli da još nisu razmatrali uvođenje kovid propusnica, ali da rade na kreiranju digitalnog kovid sertifikata.

“Kada je riječ o vakcinaciji, prebolovanoj bolesti ili rezultatima testiranja, važno je napomenuti da je riječ o potvrdama koje sadrže digitalne elemente, a koje nemaju svojstvo putne isprave”, naveli su u nadležnom republičkom ministarstvu.

Dodali su da je ovo ministarstvo od objave Evropske komisije o stupanju na snagu regulative o uspostavljanju digitalnih kovid sertifikata uradilo dosta kada je u pitanju ispunjavanje zahtjeva koje je Evropska komisija stavila pred države koje nisu članice EU.

“Zahtjevi su postavljeni kako bi potvrde o vakcinaciji, prebolovanoj bolesti i rezultatima testiranja bile prepoznate i prihvaćene u evropskom sistemu digitalnih kovid sertifikata”, rekli su u ovom ministarstvu, napominjući da EU ne traži jedinstvene kovid dokumente, koje izdaje jedna organizacija, već je dala preporuke za unificirane potvrde, koja u svim državama ima iste podatke i digitalne elemente.

U Ministarstvu civilnih poslova BiH za “Nezavisne novine” naveli su da su nadležnosti iz oblasti zdravstva, imunizacije, vakcinisanja, vođenja evidencije vakcinisanih te samim time i izdavanje potvrda u nadležnosti entiteta, odnosno kantona i Brčko distrikta.

“Ističemo da svi nivoi vlasti u području zdravstva, na cijeloj teritoriji BiH, već izdaju određene vrste dokumenata – potvrde s ciljem dokazivanja kovid-19 statusa bh. građanina koji putuje, sa integrisanim QR kodom koji prati tehničke standarde EU”, kazali su u Ministarstvu civilnih poslova BiH. Dodali su da RS i Brčko distrikt već imaju za svoja područja uspostavljenu, kako evidenciju građana u pogledu njihovog kovid statusa, tako i mogućnost izdavanja potvrda sa QR kodom.

“Zasad to još nije učinjeno za područje FBiH te imamo parcijalna tehnička rješenja implementirana na nivou nekih kantona”, naveli su u ovom ministarstvu.

Iz ovoga možemo zaključiti da će, i kada je riječ o izdavanju kovid propusnica, svaki entitet, kao i kantoni, ali i Brčko distrikt imati svoje propusnice.

Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, rekao je da u FBiH još nisu uveli ove propusnice, ali da prate stanje u regionu.

“Postoji vjerovatnoća da ćemo u određenom trenutku uvesti iste mjere. Ukoliko bi došlo do uvođenja takvih mjera, sigurno da bi se išlo prvenstveno na one najvažnije službe, počevši od primjera samog zdravstva”, rekao je Čerkez.

Istakao je da svaki ugostiteljski objekat, pa i firma koja je u privatnom vlasništvu, može uvesti svoje pravilo.

Da je uvođenje ove propusnice moguće, rekao je i Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, koji je istakao da će se to posebno odnositi na zatvorene prostore, kao što su tržni centri, kafići i restorani.

“Ovo će se odnositi posebno na one zatvorene objekte u kojima nije lako nositi masku”, rekao je Vranić.

Glumac Alek Boldvin ubio ženu i ranio muškarca na snimanju

Čovjek ubio ženu i teško ranio kćerku, pa izvršio samoubistvo