Bivši član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Lidija Korać izjavila je da ne postoji nijedan argument koji može opravdati CIK za sav haos koji je napravljen u posljednjih mjesec dana i da se postavlja pitanje kredibiliteta članova Komisije.

“Vrlo amaterski, vrlo neprofesionalno, jako nestručno, a komunikacija s javnošću je bila na izrazito niskom nivou”, istakla je Koraćeva.

Koraćeva je napomenula da odgovornost ne bi trebalo prebacivati isključivo na članove biračkih odbora, te na opštinske i gradske izborne komisije.

“Oni, naravno, imaju svoj dio odgovornosti u svemu tome, ali CIK je kao institucija najodgovorniji za integritet cijelog izbornog procesa, uključujući i objavljivanje rezultata”, rekla je Koraćeva za “Dnevni avaz”.

Ona je navela da je CIK svojim odlukama doprinio tome da povjerenje u izborni sistem bude na najnižem nivou u odnosu na prethodne izbore, te dodala da se postavlja pitanje kredibiliteta članova CIK-a koji nisu bili sposobni poslati vrlo jasnu i preciznu poruku ko je predsjednik i ko su potredsjednici Republike Srpske.

“Meni je žao što moram da upotrijebim ovu riječ, ali, ovo je sramotno”, istakla je Koraćeva.

Share.