Pres konferencija u Sarajevu, koja je prije dva dana održana nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, neće ostati upamćena po novim projektima koji su dogovoreni, već po blamiranju naših političara, tačnije predsjedavajućeg Željka Komšića.

Iako je na sastanku sa Erdoganom bilo riječi o ubrzanju izgradnje auto-puta Sarajevo Beograd, povećanju trgovinske razmjene između BiH i Turske, novim projektima i slično, sve to ostalo je u sjenci diplomatskog skandala koji je izazvao Komšić koji je, za vrijeme dok je njegov kolega Milorad Dodik držao govor, prevrtao očima, smijao se i došaptavao s trećim članom Predsjedništva, Šefikom Džaferovićem.

To da trojica članova Predsjedništva BiH ne dijele iste stavove po brojnim pitanjima odavno je poznato, isto kao što je jasno da se neće složiti i postići kompromis kada su u pitanju mnoge teme.

Međutim, da li međusobne razmirice trebaju da iznose i pred stranim gostima i da li uopšte priliči bilo kojem diplomati da prevrće očima i smije se dok neko drži govor? Drugim riječima, da li je Komšić prekjuče obrukao i sebe, ali i državu koju predstavlja?

Politička analitičarka Tanja Topić ističe da su članovi Predsjedništva još jednom uvjerili javnost da ne posjeduju državnički format i da se nisu oslobodili malograđanskih i provincijskih cipela.

– Tako smo vidjeli svu raskoš nediplomatskog ponašanja, prevrtanja očima jednih na druge, predlaganje raspada, doduše mirnog, države koju u tom trenutku predstavljate kao njen najviši funkcioner. Vidjeli smo domunđavanja i šaputanja, dok drugi govore, snishodljivosti i ulizništva stranom državniku, omalovažavajući neke druge. Oni ne mogu više narušiti ugled BiH nego što su to do sada učinili – istakla je Topićeva.

Ona je podsjetila na slučaj kada je jednom njemačkom zvaničniku ugled u javnosti, a time i rejting počeo padati dok se smijao u vrijeme katastrofalnih poplava koje su zahvatile tu zemlju.

– Kod nas će vjerovatno rejting “političkim mangupima” među njihovim navijačima porasti jer su, zaboga, “tamo nekome baš pokazali” – zaključuje Topićeva.

Šefica Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Snježana Novaković Bursać, ističe da Komšićevo ponašanje jeste neprimjereno i bilo bi šokantno i neočekivano da je to uradio neki stvarni diplomata ili političar.

– Međutim, imajući na umu da je to uradio čovjek koji je prihvatio da, u političkom smislu, radi puno gore stvari, kao što je uzurpacija predstavljanja hrvatskog naroda u Predsjedništvu BiH, ovakvo nediplomatsko i šarlatansko ponašanje se moglo od njega i očekivati – kaže Bursaćeva.

Naravno da, kako dodaje ona, ovakvo ponašanje ruši ugled zemlje koju predstavlja, ali Komšićev izbor za člana Predsjedništva podriva njene temelje, što je suštinski puno gore.

– Međutim, ono na šta se mora ukazati i obratiti pažnja je činjenica da neprimjereni neverbalni govor Željka Komšića (koji govori više od riječi) dolazi u momentu kada gospodin Dodik pominje mogućnost dogovaranja u BiH uz pomoć i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, čime je jasno stavio do znanja šta misli o susjednoj zemlji Srbiji, njenom predsjedniku, a i mogućnosti da se demokratskim putem traga za rješenjem stvarnih problema s kojima se suočavamo – zaključuje Novaković Bursaćeva.

Članica Glavnog odbora SDS, Aleksandra Pandurević, ističe da je Komšićevo ponašanje na pres konferenciji apsolutno neprihvatljivo i ne dolikuje ljudima i sastanku najvišeg formata.

Možete i imate pravo, ističe ona, ne slagati se s Miloradom Dodikom, ali to se kaže na pristojan način.

– Možda se takvo ponašanje dopada Кomšićevim biračima i ono vjerovatno jeste bilo namijenjeno njima, s ciljem da pokaže kako je on ”iznad” Dodika i da mu je neprihvatljiv predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na čiji je pomen imena kolutao očima, te da će ”biti kako on kaže”. To je njegov vid neverbalne komunikacije s njegovim biračima u BiH kojima je pokušao poslati poruku da odlučuje on, a ne Dodik, i da se on igra Dodikom – smatra Pandurevićeva.

Dodaje da takvu neverbalnu komunikaciju možete koristiti na stranačkim skupovima i u kafanama, ali da je ona potpuno neprimjerena tokom susreta visokog diplomatskog ranga.

Pandurevićeva smatra da Кomšić nije nanio štetu Dodiku, nego državu koju predstavlja.

– Percepcija spolja i iz diplomatskih krugova biće da je neozbiljan i nedorastao svojoj poziciji, i ko će ga ubuduće od stranih sagovornika ozbiljno shvatati!? I ne samo njega, nego čitavo Predsjedništvo koje je preksinoć zbog toga oslikano kao neozbiljno i nedržavničko – zaključuje Pandurevićeva.

Podsjećamo, ovo nije prvi diplomatski skandal u Komšićevoj režiji. Džaferović i Komšić su u decembru prošle godine odbili da se u Sarajevu sastanu s ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom. U posljednje tri godine rad Predsjedništva BiH je obilježilo iznošenje ličnih stavova na međunarodnim forumima i sastancima, dijeljenje lekcija stranim državnicima, prije svega onima iz najbližeg komšiluka, te brojni drugi diplomatski gafovi.Izvor:
Share.