in

Komšić traži pomoć od NATO i EUFOR za gašenje požara

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić poslao je danas pismo NATO štabu u Sarajevu kao i komandatnu EUFOR-a u BiH u kojem je zatražio njihov angažman, odnosno helikopteri za gašenje požara u BiH.

Iz Komšićevog kabineta ističu da se Komšić na taj potez odlučio s obzirom na to da srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik ne želi dati saglasnost za angažman helikoptera Oružanih snaga BiH, te imajući u vidu da po Zakonu o odbrani sva trojica članova Predsjedništva BiH moraju dati saglasnost za angažman resursa OS BiH.

Podsjećamo, proteklih dana izbilo je više požara na području Hercegovine, tačnije, Neuma, Stoca, Širokog Brijega, Tomislavgrada, Čapljina, Čitluka, Mostara, Prozora, Rame, Bileće i Trebinja. Zbog nepristupačnosti terena na nekim od tih područja gašenje je bilo otežano pa su zatražili pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH, ali je nisu dobili.

Požari su u međuvremenu ugašeni, ali je buknuo novi na području Jablanice gdje gori šuma i nisko raslinje. Kako se radi o nepristupačnom terenu opet je zatražena pomoć helikoptera OS BiH. Ministarstvo odbrane je proslijedilo zahtjev Predsjedništvu za angažovanje helikoptera, ali se čeka odobrenje sva tri člana Predsjedništva.

S obzirom na dogovor srpskih predstavnika da ne učestvuju u odlučivanju u zajedničkim institucijama, upitno je da li će se dobiti odobrenje i od srpskog člana Predsjedništva BiH.

Britanac koji je osvojio srebro na OI suspendovan zbog dopinga!

Pogledajte bitku na plaži za ležaljke – žena pala na glavu (VIDEO)