in

Komšić: Šmit traži bilo kakav izgovor za nametanje etničke diskriminacije

Foto: Sputnik / Lola Đorđević

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, ocijenio je da su pokušaji Kristijana Šmita, visokog predstavnika u BiH kojeg Republika Srpska ne priznaje, da pronađe bilo kakav izgovor za nametanje diskriminišućih odredaba Izbornog zakona, još jedan pokušaj da se zauvijek cementira presudan uticaj zvaničnog Zagreba na političke procese u Bosni i Hercegovini.

“Vidljivo je da gospodin Šmit traži bilo kakav način kojim bi zadovoljio ovdašnju javnost, a da pri tome Dom naroda FBiH putem nametnutih odluka isporuči Zagrebu. Pokušaj discipliniranja Čavare, koji je po svoj prilici uigran, jeste smiješan i jedino je u funkciji pridobijanja izgovora za nametanja diskriminirajućih rješenja”, rekao je Komšić, piše N1.

On je dodao da napori koji se ulažu kako bi se Dom naroda i političko odlučivanje iz BiH prenijelo u Zagreb iziskuju to da se probosanske, a posebno građanske opcije dogovore oko pozicije vezane za ulogu Doma naroda.

“Raniji ujednačeni stavovi o potrebi reduciranja ovlasti domova naroda dobra su polazna osnova za jedinstven stav po tome pitanju”, rekao je Komšić.

Turkovićeva ljuta na Izrael zbog Izbornog zakona

Ukrajina obustavila tranzit ruske nafte u Mađarsku, Češku i Slovačku