in

Komšić poslao pet stranica u Brisel — protiv Srbije i Rusije

Hrvatski član Predsedništva BiH, izabran bošnjačkim glasovima, Željko Komšić, uputio je na više adresa u Briselu pismo u kontekstu budućih razgovora članica EU o Zapadnom Balkanu i BiH.

Kako je preneo sarajevski portal „Kliks“, pozivajući se na svoja saznanja, Komšić u pismu na pet stranica analizira aktuelno stanje, očekivanja i poteškoće sa kojima se BiH suočava.

Komšićevo pismo je, kako se navodi, usledilo nakon što je ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman uputio neslužbeni dokument o BiH o kojem će raspravljati Savet Evrope.

Navodi se da se Komšić u pismu, koje portal objavljuje integralno, fokusira na navodni ruski uticaj, mešanje Hrvatske i Srbije u unutrašnja pitanja BiH, kao i na spregu HDZ-a i SNSD-a, ali i kritike na račun ponašanja EU u BiH.
Između ostalo, Komšić piše o nastojanju HDZ-a i SNSD-a da kroz reformu Izbornog zakona BiH „zacementiraju etnički temeljenu politiku koja eskalira u populistički totalitarizam“.

Posebno, dodaje, kroz stvaranje etnički čistih izbornih jedinica, što asocira na stvaranje „trećeg entiteta“.

Navodi da se u BiH očekuje reforma Ustava na način da se implementira svih pet presuda Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura kako bi se, kako kaže, obezbedila ravnopravnost svih građana BiH u svim pravima, uključujući i politička prava.

Očekuje se, navodi Komšić, i snažnija pomoć u okviru NATO integracija, na način da se više neće „podilaziti onima koji odbijaju članstvo BiH u NATO savezu, kao i da se ubrza put BiH prema NATO-u“.
Očekuje i „suzbijanje negativnog ruskog uticaja i njihovog narativa da je BiH država sa dva entiteta i tri naroda, te da će oni prihvatiti ‘sve što se tri naroda dogovore’, što nije demokratski izraz i uvodi elemente sistemske diskriminacije i nestabilnosti u radu državnih institucija“.

Komšić je ukazao na, kako je naveo, „rastući ruski uticaj u Bosni i Hercegovini, kroz retoriku i aktivno delovanje prema pojedinim političkim akterima“, što, smatra, nije moguće kvalitetno rešiti bez aktivnijeg angažmana zvaničnika EU iz Brisela, preneo je Tanjug.

Komšić navodi i da je zbunjujući sadašnji kontekst saradnje EU i SAD, u vezi s reformskim procesima u BiH, kao što su reforme ustava i Izbornog zakona BiH.

Zabrinut je, kaže, zbog nivoa servilnosti Misije EU u BiH prema zahtevima koji dolaze iz SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a Dragana Čovića.

Dodik: Većina i Skupština grada mjesto gdje se usvaja budžet, a ne Milorad Dodik

Svi Izetbegovići na budžetskim jaslama