in

Komandant Eufora: Dodik ne preti, zajednička vojska i nije po Dejtonu

Nakon upozorenja da BiH prete raspad i novi sukobi koje je u svom izveštaju naveo visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit, oglaso se Eufor.

Komandant vojne misije Eufora BiH, austrijski general Aleksander Placer rekao je da u izjavama srpskog člana Predsedništva Milorada Dodika koje bi mogle značiti otcepljenje Republike Srpske, a koje je pominjao Šmit, u principu ne vidi “nikakvu klasičnu vojnu pretnju”.

Placer je u izjavi za bečki dnevnik Standard ocenio da je “bezbednosna situacija u BiH stabilna”.

Komentarišući najavu da će se Republika Srpska povući iz državne vojske i stvoriti svoju posebnu, Placer kaže da “zajednička vojska nije utemeljena na Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Podsetio je da su prema Dejtonskom sporazumu postojale tri vojske u zavisnosti od etničkih grupa, a da je zatim stvorena zajednička vojska na osnovu, kako kaže, nacionalne volje.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica teško može da spreči vraćanje na više vojski, ako se to bude odvijalo kroz normalan zakonodavni proces.

Istakao je da, u slučaju da se vojska raspadne i iz nje nastanu dve vojske, tome bi, kaže, trebalo da prethodi osnovni politički i vojni konsenzus. Ukoliko, kako kaže, ne bude političkog konsenzusa za takvo nešto, onda bi “procena bezbednosne situacije morala da bude sasvim drugačija”.

“Moramo to pažljivo posmatrati”, rekao je Placer i dodao da je primetio određenu napetost među stanovništvom. On to tumači tako što kaže da mediji i političari drže stanovništvo u stalnom stanju krize.

Povodom aktuelne rasprave o produženju misije EUFOR Altea u Savetu bezbednosti, Placer ističe da su mandat Eufora i njegovi zadaci “potpuno odvojeni od civilnih zadataka visokog predstavnika”.

“S vojne tačke gledišta, ne bi bilo nikakve razlike da se iz teksta mandata EUFOR-a izbrišu reference na OHR kako bismo produžili našu misiju. Da li bi to naštetilo Dejtonskom sporazumu, to je drugo pitanje”, rekao je i istakao da to ne može da proceni.

Mostarska policija pronašla vezanu polugolu djevojku u napuštenom objektu

Šamar direktno iz Vašingtona: Kurtiju nije odobrena viza za posetu SAD