in

Ko je prisluškivao razgovor Kojić-Savčić

Bez dozovole pravosudnih organa BiH prisluškivanje građana je nezakonito. To znači da je nezakonito bilo i prisluškivanje telefonskih razgovora Direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Republike Srpske i Predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske. O čemu su razgovarali Milorad Kojić, Milomir Savčić i njegov advokat, objavio je jedan federalni medij.

“Morate biti obaviješteni da ste bili prisluškivani. S druge strane to podrazumijeva provođenje procedure da neko predloži primjenu takve mjere i da nadležni sud odobri primjenu takve mjere. Pošto je ovo bilo u 2019. godini sasvim sigurno da je poodavno isteklo vrijeme kada su ti ljudi trebali biti obaviješteni da su bili prisluškivani d abi mogli tražiti pravnu zaštitu neovisno od toga da li je ono u tom trenutku bilo zakonito ili protivzakonito”, rekao je Slobodan Župljanin, stručnjak za bezbjednost.

A za dvije godine niko nije dobio obavještenje da je prisluškivan iz određenih razloga. Još je interesantnije kako su do snimka došli federalni mediji.

“Vi se meni sutra javljajte. Ja ću naći način, ovo je ženin telefon. Ja ću naći način kako da iskomuniciramo.- A šta ti misliš da ja sutra ponovo nazovem Peđu, ja nemam nikakav problem da njega nazovem”, kaže u razgovoru Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica.

Svaki građanin Republike Srpske mogao bi da bude predmet obavještajnih ili paraobavještajnih službi BiH, kažu stručnjaci.

“Objavljivanjem takvih snimaka koji su pribavljeni nezakonito i objavljeni nezakonito nanosi velika šteta ne samo licima koja su predmet nelegalnog prisluškivanja nego i čitavoj društvenoj zajendici. Građani gube povjerenje u sistem. Kako bilo ko od nas da nije i da neće biti nezakonito prisluškivan”, dodaje Župljanin.

Obavještajno bezbjednosna agencija, već odavno je pod kontrolom SDA. Njom rukovodi Osman Mehmedagić, koji je već mjesecima pod istragom zbog sumnje da je počinio više krivičnih djela.

Zapadni političari: USA i UK su izdale Afghanistan

Ubijen stariji muškarac, uhapšeni muškarac i žena