Cijene osnovnih životnih namirnica u Srpskoj i BiH i dalje skaču, bez naznake kada bi moglo da dođe do njihove stabilizacije.

Kad je riječ o mesu, najviše je poskupila piletina, i to bijelo meso, čija je cijena za nepune tri sedmice otišla za više od 17 odsto.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić je na svom Fejsbuk profilu objavio prije dva dana fotografiju iz jednog marketa, na kojoj se vidi da je kilogram otišao na čak 16,9 KM, dok je unazad dvadesetak dana koštao 14,4 KM.

– Cijena pilećeg filea za jedan kilogram iznosila je 16,9 KM. Na slici koju sam objavio 4. aprila ove godine cijena istog pilećeg filea, iznosila je 14,4, dakle 2,5 KM povećanje za manje od 20 dana. Potrebno je naglasiti da što više raste cijena bilo kojeg proizvoda, država za isti proizvod više naplaćuje PDV i naravno nema interes da bilo šta mijenja. Čisto radi usporedbe, kada je cijena pilećeg filea bila oko sedam KM po kilogramu, od ovog iznosa država je uzela sebi 1,02 KM PDV. Na cijeni od početka aprila od 14,4 KM, država je sebi uzimala 2,09 KM PDV, da bi na današnjoj cijeni uzela 2,46 KM – navodi se u objavi.

Podsjetimo, iz Zajednice živinara RS nedavno su poručili da nisu imali izbora, nego da dignu cijene.

– Cijene na tržištu, u suštini, prate poskupljenje imputa, odnosno ulaznih sirovina. Stočna hrana je poskupila oko 35, neke vrste i za 40 odsto. A stočna hrana je osnovni sastojak u cijeni piletine, u kojoj učestvuje do 70 odsto. Ako cijene stočne hrane i dalje budu rasle, naći ćemo se u kolapsu – poručili su za Srpskainfo iz ove zajednice.

Građani poručuju da su se već našli u kolapsu i da ne pamte ovolike cijene piletine.

– Poskupljenja hrane u protekla dva mjeseca zaista su mnoge dovela na rub opstanka. Kad je riječ o piletini, to je bilo meso koje je bilo dostupno i onima saskromnijim primanjima, a sada smo u situaciji da ni to sebi ne možemo da priuštimo. Cijene su zaista bezobrazno visoke – ističe Milorad V, penzioner iz Banjaluke.Izvor:
Share.