in

Kajmakovićevoj i Osmici zabranjen ulazak u SAD

Američki Stejt department saopštio je da su uvedene nove sankcije bivšem tužiocu BiH Diani Kajmaković i bivšem direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Osmanu Mehmedagiću Osmici.

Njima je ovom odlukom zabranjen ulazak u SAD, obavljeno je na veb sajtu Stejt departmenta.

U saopštenju se navodi da “Kajmakovićeva ima značajnog udjela u koruptivnim radnja, da je podržavala trgovce narkoticima i druge kriminalce, pomagala u skrivanju dokaza, sprečavanju krivičnog gonjenja i na druge načine pomagala kriminalne aktivnosti u zamjenu za ličnu korist”.

Za Mehmedagića je navedeno da, takođe, “umiješan u korupciju i da je “sarađivao sa kriminalnim mrežama i zloupotrebljavao javni položaj da bi se obogatio”.

Stejt department dodaje da je ovom akcijom obuhvaćena i njegova supruga Amela Mehmedagić Šehović.

Kajmakovićeva i Mehmedagić se već nalaze na listi sankcija američkog Ministarstva finansija, prenosi Srna.

Bivši tužilac BiH se na američkoj “crnoj listi” nalazi od septembra 2022. godine zbog “podrivanja demokratije i vladavine zakona u BiH”, a Mehmedagić zbog saučesništva ili direktnog ili indirektnog angažovanja u korupciji u vezi sa zapadnim Balkanom.

“Kada postoje vjerodostojne informacije da su oni, koji obavljaju javne funkcije, umiješani u značajnu korupciju, ti pojedinci i članovi njihovih užih porodica ne ispunjavaju uslove za ulazak u Sjedinjene Države. Sjedinjene Države će nastaviti da pozivaju na odgovornost sve one koji pokušavaju da podrivaju BiH i njene institucije korupcijom ili destabilizujućim aktivnostima”, navodi se u objavi Ambasade SAD u BiH.

Osuđen kovid prevarant iz BiH: Uzeo 240.000 franaka da bi vratio stare dugove

Nezapamćen skandal: Predsjednik turskog superligaša nokautirao sudiju (VIDEO)