Krivična prijava koju je podnio pravni tim odbrane Ejupa Ganića protiv nadležnih iz Tužilaštva BiH zbog podizanja optužnice protiv njihovog klijenta u slučaju “Dobrovoljačka”, predstavlja samo predstavu za javnost, ali vjerovatno i pokušaj uticaja na konačnu odluku suda u ovom predmetu.

Kaže ovo za “Glas Srpske”, glavni tužilac Tužilaštva BiH, Milanko Kajganić, komentarišući prijavu koju je protiv njega, ali i bivših glavnih tužilaca – Gordane Tadić i Gorana Salihovića, podnio Ganićev advokatski tim početkom ove sedmice, zbog navodno nezakonitog djelovanja u slučaju “Dobrovoljačka”.

“Kao što sam već u nekoliko navrata istakao, nećemo se obazirati na ovakve i slične pokušaje pritiska. Najbitnija činjenica jeste to da je optužnica u ovom slučaju potvrđena od strane nadležnog suda i to se više ne može promijeniti. Ukoliko primijetimo da optuženi pokušavaju da utiču na svjedoke, što nam je trenutno u fokusu, Tužilaštvo BiH će sigurno reagovati. Nećemo se libiti da predložimo i određivanje mjere pritvora protiv tih lica”, poručio je Kajganić.

Osvrćući se na sadržaj ove prijave u kojoj se navodi da su on, Salihović i Tadićeva, zloupotrijebili svoje funkcije kao glavni tužioci i svjesno opstruisali istragu u predmetu “Dobrovoljačka”, odnosno krivičnom predmetu “Ejup Ganić i drugi”, Kajganić kaže kako je čitav sadržaj ove prijave kontradiktoran. Kako je rekao, izrečeni navodi su u koliziji, jer u jednom dijelu stoji kako je istraga opstruisana, a u drugom da je ona sprovedena.

“Da smo opstruisali istragu, onda ne bi bilo ni optužnice. Svi navodi su neosnovani. Da smo dobar posao obavili govori i podataka da je sud potvrdio našu optužnicu”, kaže Kajganić.

Navodi i da tvrdnje Ganićevog pravnog tima da on, Salihović i Tadićeva nisu uzeli u obzir odluku koju je svojevremeno sačinio tužilac, Mirza Hukeljić, kojom su odbijene kao neosnovane pritužbe oštećenih lica u predmetu “Dobrovoljačka”, nisu utemeljene i tačne, jer kako je pojasnio, prilikom razmatranja pritužbe odbrane stručni tim koji je tom prilikom formiran donio odluku da ima dovoljno dokaza da se protiv osumnjičenih podigne tužba.

“Sve ovo nije ništa drugo do još jedan pokušaj politizacije ovog slučaja i pozorišna predstava. Mi ćemo i dalje nastaviti da savjesno i profesionalno obavljamo svoj posao”, dodao je on.

Ratni zločin

Tužilaštvo BiH je krajem aprila ove godine podiglo optužnicu protiv deset lica u predmetu “Ejup Ganić i drugi”, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinila ratni zločin početkom maja 1992. u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Sud BiH je 12. maja ove godine istu potvrdio. Optužnicom su obuhvaćeni Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.

Share.