Naftni prometnici u BiH još ne najavljuju pojeftinjenje goriva, iako je cijena barela brent nafte juče opala ispod 104 dolara, što se desilo prvi put od maja 2019. godine, kada su naftni derivati u maloprodaji u BiH koštali između 2,26 i 2,36 KM.

Sada su, na našim pumpama, cijene u prosjeku oko 3,60 maraka, mada ima i neznatno jeftinijih, ali i skupljih prodajnih mjesta.

Istina, u maju 2019. godine je američki dolar bio dosta slabiji nego danas. Tada se za jedan dolar moglo dobiti oko 1,7 KM, dok danas iznosi 1,9. Osim toga, brojne države trenutno prave zalihe nafte, a čim jača potražnja, raste i cijena.

Takođe, lanci snadbijevanja su dosta poremećeni, što je i te kako uticalo na sam transport nafte, a i distribuciju prema benzinskim pumpama.

Slažu se i u udruženjima za zaštitu potrošača da cijena nafte na svjetskom tržištu nije jedini parametar za formiranje cjenovnika kod nas, ali, kako ističu, naši aktuelni cjenovnici ukazuju na to da neko lovi u mutnom.

“Definitivno, potrošači su u vrlo lošem položaju. Cijene su ekstremno visoke. Ne govorim samo o cijenama nafte, već o svim cijenama. Sad imamo lošu politiku koju vode svi nivoi vlasti. Nemamo ograničenja kao što je to slučaj u Hrvatskoj, ne radi se ni na tome da se makar suspenduju akcize”, istakao je u izjavi za “Nezavisne novine” Admir Arnautović, predsjednik Kluba potrošača srednje Bosne.

Prema njegovim riječima, u nekim država se razmišlja i o uvođenju vaučera, dok o tome kod nas nema ni govora.

“Istina je da cijene goriva kod nas ne zavise samo od cijene nafte na svjetskom tržištu, ali trenutne cijene kod nas ne mogu biti ovako visoke, ako se uzmu u obzir parametri od nekoliko godina ranije. Mislim da inspekcije treba češće da obilaze benzinske pumpe”, rekao je Arnautović.

S druge strane, stručnjak za energente Almir Bečarević ističe da bez intervencije države nema manje cijene derivata.

“Za ovu tvrdnju dokaz su i aktivnosti država koje smanjuju akcize na naftu, smanjuju PDV na naftu, daju vaučere za gorivo itd”, rekao je za “Nezavisne novine” Bečarević, koji dodaje da analiza koju je uradio pokazuje da je nemoguće očekivati da prometnici smanje cijene goriva, jer za to nemaju računicu u onom iznosu koji građani očekuju.

Iz Grupacije za promet naftnim derivatima pri Privrednoj komori Republike Srpske nije nam odgovoreno do zaključenja ovog broja “Nezavisnih novina”, ali su za pojedine medije potvrdili da ove sedmice neće pojeftiniti gorivo, dok za narednu nemaju informacije.

Share.