in

Izvjestilac Evropskog parlamenta o BiH razočarao bošnjačke političare: Rangelov šamar Komšiću i ekipi

Izjava specijalnog izvjestioca Evropskog parlamenta za BiH Paula Rangela kako nije moguće sprovoditi reforme u BiH, niti napredovati bez uzimanja u obzir konstitutivnosti naroda trebalo bi da bude otrežnjujuća za bošnjačke političare, ali i sve one koji su na iskrivljen način pokušali protumačiti nedavno usvojenu Rezoluciju o BiH u najvišem evropskom tijelu.

Istakao je ovo za “Glas Srpske ” član stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara Milan Sitarski navodeći kako su se pojedini politički krugovi iz Sarajeva prerano poradovali, smatrajući kako je u njoj “jasno naglašen građanski princip za BiH”.

– Stvorena je jedna neviđena euforija u dijelu BiH nakon što je Evropski parlament izglasao da u ovu rezoluciju ne uvrsti i konstitutivnost naroda, a na kojoj su insistirali predstavnici Hrvatske. Međutim, oni koji su čitali ovaj dokument, a što uostalom sada potvrđuje i sam Rangel koji je pripremio i predložio isti, može se vidjeti da se jasno pominje Dejton, Ustav BiH, ali i odluke Ustavnog suda. Zbog raznih političkih igara “konstitutivni narodi” nisu eksplicitno pomenuti u ovoj rezoluciji, ali jesu indirektno u preambuli Ustava BiH i odlukama Ustavnog suda BiH u slučajevima “Ljubić” i “Izetbegović” – naglasio je Sitarski dodajući kako Rangelova izjava dodatno dobija na težini ako se zna da se radi o specijalnom izaslaniku, ali i političaru koji pripada Evropskoj narodnoj stranci, najvećoj poslaničkoj grupi u Evropskom parlamentu.

Rangel je gostujući na jednom od federalnih medija, a osvrćući se na konstataciju novinarke kako je u ovom nedavno usvojenom dokumentu “jasno naglašen građanski princip, a ne konstitutivnost naroda”, rekao kako jedan takav princip nije realan, a ni izvodljiv.

– Dakle, to je nešto u čemu moram biti vrlo jasan, jer ponekad vidim da pojedini ljudi koji analiziraju ovaj dokument smatraju da BiH može ići naprijed bez elemenata tri konstitutivna naroda. Ali, to neće uspjeti. Ako se želi da BiH bude zemlja svih njenih državljana, to ne znači da treba da se ponište ili unište identiteti različitih naroda i njihova konstitutivnost. To je bogatstvo BiH – istakao je Rangel.

Želja Brisela je, kako je rekao, da se poštuje etnička raznolikost u BiH te dodao da, ako se ozbiljno pročita ova rezolucija, može se vidjeti da su njome zaštićeni vitalni nacionalni interesi i vizije svih naroda u BiH.

– I to se jasno vidi. Kada smo govorili o Izbornom zakonu, spomenuli smo i ustavne presude, ne samo presude Evropskog suda. To možete vidjeti i kad kažemo da javna uprava treba da bi bude raznolika, potrebno je uključivati ljude iz različitih etničkih i vjerskih grupa – rekao je ovaj portugalski evroparlamentarac.

Rangelova izjava vjerovatno neće uticati na “otrežnjenje” pojedinih bošnjačkih političara, ali ono što je sigurno je da ona predstavlja svojevrsni šamar svima onima koji zagovaraju nekakvu građansku državu, a pogotovo Komšiću koji je prije par dana pisao Rangelu zahvaljujući mu na “veoma preciznom i tačnom evidentiranju stanja u BiH”.

Konsenzus

Rangel je na kraju poručio kako je jedino rješenje za BiH da lideri konstitutivnih naroda postignu konsenzus o reformi Izbornog i ustavnog zakona, pravosudnog sistema i mehanizama za borbu protiv korupcije, jer je to jedini način na koji BiH može krenuti naprijed.

Hrvatski predsednik ucenjuje Srbiju: Ili EU ili Rusija – odlučite

Državljani BiH mogu putovati u EU