in

Izgradnja mosta preko rijeke Save kod Sremske Rače teče po planu

Izgradnja mosta preko rijeke Save kod Sremske Rače čija je dužina 1.320 metara, brzo napreduje. U narednih par dana očekuje se premošćavanje kompletnog mosta. Na redu je izrada prilaznih traka, kaže ministar saobraćaja i komunikacija BiH, Vojin Mitrović.

“Nikakvog zastoja nemamo i mi očekujemo onako kako su izvođači rekli, da će ovaj dio mosta i pristupne saobraćajnice biti završene negdje u septembru sledeće godine. Ide neplaniranom dinamikom, i most će biti završen negdje dvije godine prije roka”, izjavio je Vojin Mitrović, ministar saobraćaja i komunikacija BiH.

Zimski uslovi ne utiču na dinamiku radova. Izvođač je izrada antikorozivne zaštite mostovske konstrukcije nesmetano odvijaja.

“U ovom trenutku je završeno naguravanje tzv. 10. faze, prevlačenje čelične konstrukcije preko reke Save. To drugim rečima znači da je 5 ipo hiljada tona tereta pregurano preko 300 m, ono je vrh nosa onaj koji se vidi. Legao je na stub S 16, to je prvi stub u koritu reke Save, to je prvi stub na strani Republike Srpske”, istakao je Dragan Jocić, nadzorni organ.

Završen je i tender za dionicu autoputa od Rače ka Bijeljini. Na proljeće je planiran početak radova. U toku su pregovori oko dionice od BIjeljine ka Brčkom, sa turskom firmom Tašjapi.

Definišu se elementi ugovora i način finansiranja što će biti riješeno u kratkom periodu, te je moguće raditi paralelno ove dvije etape puta Beograd-Sarajevo -Beograd, odnosnio od Rače do Bijeljine i od Bijeljine do Brčkog .Očekivano je da će to za dvije, tri godine biti završeno.

Ono što je sporno je dionica autoputa kroz Brčko distrikt. Za sutra je zakazan sastanak sa premijerima oba entiteta kako bi se definisala trasa. U suprotnom problem bi moglo da bude spajanje dionica auto- puta od Beograda ka Sarajevu i od Beograda ka Banjaluci.

Nevjerovatan prizor: Sudarile se četiri cisterne

Vukanović se sukobio sa stražarom na gradilištu u Foči i spriječen u snimanju priloga