Lider SDA, Bakir Izetbegović obilazi njemačke gradove i priča protiv Republike Srpske. Za to koristi funkciju zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Iako je, po onom što priča, jasno da promoviše svoju stranku.

Svoje putešestvije, na račun građana BiH, koristi i protiv srpskog člana Predsjedništva BiH.

“Da je Aprilski paket usvojen, danas sigurno ne bismo imali krizu kakvu trenutno proizvodi Dodik, niti bismo imali narušene odnose sa hrvatskim političkim strankama pa i sa Hrvatskom, bili bismo mnogo bliži ili čak imali i članstvo u EU i NATO-u”, kaže Izetbegović.

Izetbegović turneju koristi i da prikupi glasove dijaspore za naredne izbore. Sve to pod krinkom tzv. Dana državnosti BiH.

“Ono što je takođe vidljivo iz ovog obraćanja jeste da je pozivom bošnjačkoj dijaspori da svojim glasovima utiče na izborne rezultate u BiH, a posebno u Republici Srpskoj, Izetbegović potvrdio te uzurpatorske težnje Bošnjaka i njihovo nastojanje da prekoroje ustavno uređenje u pravcu unitarizacije BiH”, kaže predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać.

Ono što se sinoć čulo u Štutgartu nije bilo po volji čak ni pojedinih Bošnjaka. To za ATV tvrdi šef Predstavništva Republike Srpske u tom njemačkom gradu, Mićo Ćetković. Na tamošnjem skupu prisustvovao je konzul samoproglašenog Kosova.

“Njima su puna usta multietničnosti BiH. Međutim, to je bio jednonacionalni skup sinoć. Sama činjenica da pokrovitelj ovih manifestacija je džemat ovaj, džemat onaj. Ja nemam ništa protiv vjere bilo koje, vjera je za posebno nešto. Ne da organizujete takozvani dan državnosti BiH”, kaže Ćetković.

Niko nema pravo da koristi zajedničke institucije kako bi blatio jedan narod, kažu srpski predstavnici. To što radi Izetbegović, dodaju, za svaku je osudu.

“Ne zabrinjavaju njihova individualna putovanja. Ali ono što jesete zabrinjavajuće jeste količina mržnje koju oni svojim izlaskom, i to ne samo on, izvan Bosne i Hercegovine prosipaju prema Republici Srpskoj i njenim institucijama. Mislim da bi mnogo korisnije bilo da se o problemima u BiH razgovara u BiH”, kaže Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Na turneji Izetbegoviću se se pridružili brojni članovi SDA. Među njima i ministar inostranih poslova BiH, Bisera Turković. Turkovića već duže predstavlja BiH, tačnije SDA, tako što kola skoro uvijek slomi na Republiici Srpskoj.Izvor:
Share.