in

Izetbegović prijeti ratom Evropi: Zašto SDA, umjesto razgovora o mirnom razlazu, obećava rat

Bilo je za očekivati da SDA reaguje na, po svemu sudeći, nezvanično pitanje Boruta Pahora o mirnom razlazu u BiH, ali kada se reakcija najveće bošnjačke stranke pretvorila u prijetnju ratom cijeloj Evropi upalio se alarm za uzbunu.

Mnogi su u tom saopštenju za javnost prepoznali riječnik terorističkih organizacija na Bliskom Istoku.

Nakon 40 dana ćutanja, član Predsjedništva BiH Željko Komšić je naprasno u javnosti potvrdio da je predsjednik Slovenije, prilikom posjete Sarajevu, pitao da li je u BiH moguć miran razlaz.

Bura
Navodno, Komšić (DF) i Šefik Džaferović (SDA) su odgovorili negativno, dok je Milorad Dodik smatrao drugačije. Na sve to, slovenački mediji spekulišu i da je premijer Janez Janša u evropske institucije navodno poslao dokument u kome se zagovara „završetak raspada Jugoslavije“ u vidu BiH.

– Političari u EU, koji, eventualno, žele zagovarati temu o „mirnom razlazu BiH“ i promjeni državnih granica na Zapadnom Balkanu, moraju biti svjesni da do toga nikada neće doći, a jedina posljedica mogli bi biti ratovi u regiji, te lančanom reakcijom i u cijeloj Evropi. Zbog toga im je najpametnije da o toj temi uopšte ne razgovaraju, niti da pomišljaju da riječi „razlaz“ i „promjena granica“ uopšte spominju kada govore o BiH – saopštila je stranka Bakira Izetbegovića.

Od nadležnih institucija BiH traže da sve osobe za koje se potvrdi da su na bilo koji način učestvovale u kreiranju ove teme u EU institucijama proglasi nepoželjnim osobama i zabrani im ulazak u BiH.

– Od institucija Evropske unije, država članica EU, a naročito od članica Kvinte očekujemo da se jasno i nedvosmisleno odrede i zaustave bilo kakve inicijative i razgovore na ovu temu – saopštila je SDA.

Ako ovakav riječnik stavimo u kontekst aktuelne političke i migrantske krize u BiH, ranijih izjava Bakira Izetbegovića o jakoj vojnoj industriji u FBiH „za ne daj bože“, te činjenice da skoro kompletan bezbjednosni sektor u BiH drže Bošnjaci, prijetnje još više dobijaju na težini.

Ofanzivno djelovanje
Šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda BiH, Sredoje Nović, ocjenjuje da nijedna politička partija u BiH posljednjih mjeseci tako ofanzivno ne djeluje na izražavanju opasnosti od mogućeg rata kao SDA.

– Dvije su ključne stvari. Ili vide da politički gube pozicije, pa na ovaj način žele da učvrste svoje biračko tijelo, ili dio njih zaista priželjkuje neke nove nemire, da ne kažem rat. Ako su htjeli da reaguju na izjave Boruta Pahora, onda je nevjerovatno da su ćutali dva mjeseca. I nije se u Predsjedništvu BiH razgovaralo samo na tu temu, i nisu samo te tri rečenice. Džaferović i Komšić bi morali da kažu i nešto drugo šta je još raspravljano na Predsjedništvu. Mislim da u BiH rat ne dolazi u obzir. Evropske i svjetske sile to neće dozvoliti, a sumnjam da ima i unutrašnjih snaga koje bi željele tako nešto. Ali ne treba zanemariti da se postepeno taj crv sumnje o mogućem ratu ubacuje stalno s njihove strane. Istovremeno se sve i svašta pripisuje Republici Srpskoj zbog tonova oko razdruživanja, a uvijek se naglašava mirnog razdruživanja – kaže Nović za Srpskainfo.

Prema riječima Novića, priča o ratu mogla bi da znači i skretanje pažnje sa pritisaka koje SDA vrši na Sud i Tužilaštvo BiH, gdje su u toku procesi protiv visokih zvaničnika te stranke, zbog kriminala i korupcije, ali i skretanje pažnje sa suđenja za ratne zločine u BiH.

– Iz priče ne mogu da izbacim ni posljednji govor Denisa Bećirovića (SDP) u Domu naroda BiH, koji je tendenciozno i drsko govorio o tome kako treba hapsiti Milorada Dodika, ali i sve koji su na bilo koji način povezani s njim, ne samo u partiji, već očigledno i u RS. Kada je rekao da to govori i u ime SDA, tražili smo da se to raščisti. Sudeći po ovom saopštenju SDA, Izetbegović očito nije bio iskren kada je rekao da oni nisu dali saglasnost Bećiroviću. Takođe, ne treba zaboraviti ni vrlo oštre izjave Izetbegovića o vojnoj industriji u BiH, što postavlja pitanja šta se sve može događati i zašto to rade – zaključuje Nović.

Introvertna slika
Riječi „ratovi u regiji“ i „lančana reakcija“ nas podsjećaju do koje mjere su neke politike spremne da idu ustrajavajući na nekakvom svom pogledu na budućnost BiH kojeg ne dijele s druga dva konstitutivna naroda, niti sa susjednim zemljama, kaže šefica Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu BiH, Snježana Novaković Bursać.

Kako kaže, istrajavajući na nekakvoj introvertnoj slici, koja je samo bošnjačka, SDA u stvari podržava procese međusobnog udaljavanja konstitutivnih naroda u ovoj zemlji.

– Svaka politika koja će na miran način dugoročno doprinijeti stabilnosti međusobnih odnosa naroda i država u regiji je dobrodošla, dok svi gubimo ukoliko neko istrajava na viziji bez realne osnove na terenu. Ovakve izjave svakako unose dodatnu dozu opreza i osvješćenja na političku scenu Republike Srpske, jer očito nekim politikama su još sve opcije na stolu, bez respekta za ukupne odnose, kako u BiH, tako u regiji, pa i u Evropi – kaže Novaković Bursać za Srpskainfo.

Dodikov model
Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević kaže da je SDA reagovala onako kako se očekivalo da reaguje „ratnohuškačka, duboko islamizirana i korumpirana stranka“.

– Nakon poruke Pahora, zar je moguće da SDA nije izvukla zaključke da je vrijeme takvih saopštenja prošlo i da je vrijeme da se primjeni model koga zagovara Milorad Dodik: “hajde da se mirno sporazumijemo u BiH ili da se mirno raziđemo”. Šta je jedina konstanta ova dva politička pravca i mogućeg razvoja situacije? Konstanta je mir! Dodik je nadredio sporazumijevanje razlazu. Bošnjaci praktično sada imaju priliku da shvate da je ovih 30 godina iscrpljivanja drugih naroda i cijele države već dosadilo Evropi i Zapadu, jer više niko nije spreman držati razapet kišobran unitarizma nad takvom BiH, da bi u njoj Bakir Izetbegović pljačkao, da bi širio islamske ideje i da bi slao ratnohuškačke poruke cijeloj Evropi – kaže Galijašević za Srpskainfo.

Kako navodi, SDA ne želi da shvati situaciju i prilike u koje je dovela BiH i Bošnjake kao narod.

– Dovela nas je u takvu poziciju da više nemamo partnera na Zapadu, a s druge strane, SDA je svu državnost BiH stavila u ruku upravo zapadne diplomatije. Pa, šta smo mi kao Bošnjaci radili zadnjih 30 godina nego što smo bili sluge zapadnih zemalja i što je to bio jedini naš instrument pritiska na Srbe i Hrvate da prihvate našu politiku?! E, kada se paradigma promijenila, kada je Evropa odustala od svih svojih principa zbog pandemije, nema empatije, saradnje, zajedničke politike, sada neko u Sarajevu očekuje da ta EU rješava naše probleme – dodaje Galijašević.

Posljednja šansa
Prema njegovim riječima, izjava Pahora u Sarajevu, te „non pejper“ Janeza Janše (bez obzira da li je taj dokument poslat u institucije EU), trebalo je da bude ozbiljno upozorenje bošnjačkoj politici u Sarajevu i upravo je trebalo da spriječi ratnohuškačko i histerično reagovanje SDA.

– Čini mi se da je poruka Pahora promašila metu. Oni nisu shvatili da je zadnji trenutak da Bošnjaci pokrenu proces dogovaranja sa Srbima i Hrvatima, koji bi bio na temeljima Dejtona. S jedne strane etničke autonomije, a sa druge strane entitetske autonomije, koju je Dejton dao RS i pojedinim kantonima i hrvatskom narodu da bira svoje predstavnike – kaže Galijašević.

Ipak, dodaje on, prijetnje SDA nikako ne treba potcijeniti. Galijašević podsjeća da su bošnjaki lideri Izetbegović i Željko Komšić doveli dva ratna oficira za ministre u Savjetu ministara BiH – Sifeta Podžića da vodi Ministarstvo odbrane i Selmu Cikotića u Ministarstvo bezbjedosti.

– Podžić je prošao obavještajni kurs u Pakistanu još 1995. Šta mi sada imamo u tzv. migrantskom talasu? Imamo navalu vojnika „Al Kaide“ i ISIS. Konačno druge bošnjačke partije treba da kažu SDA “jednom nas je Alija uvukao u rat, dosta je više tih poruka” – zaključuje Galijašević.

“Zabranjeno pisanje ćirilicom” Srbinu iz Mostara vraćena pošta, obrazloženje SKANDALOZNO

Svi odbornici u Srebrenici su u vlasti