in

Izetbegović poručio da će Islamski svijet, ako zatreba, biti uz Bošnjake

Mudžahedini u BiH

Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je da BiH nije u fokusu međunarodne zajednice, jer ima niz drugih i mnogo opasnijih žarišta, i izrazio nadu da to neće biti slučaj ni u budućnosti i da neće morati da dođe u situaciju da interveniše u BiH.

“Podiže se ta spremnost, vidimo reakcije Njemačke, Holandije, Velike Britanije, Amerike. Islamski svijet se još nije digao, imaju i svoje probleme, ali ako zatreba, biće i oni tu za nas”, istakao je Izetbegović gostujući na TV BIR.

Komentarišući poruke iz Mađarske, čiji je premijer Viktor Orban navodno rekao da će “problem biti integracija dva miliona muslimana iz BiH u EU”, Izetbegović je poručio da ne vjeruje da portparol Vlade Mađarske može da kaže takve stvari, a da nije ovlašćen ili u najmanju ruku da nije prisustvovao prilikama gdje su se etablirali takvi stavovi u vezi sa muslimanima.

“Za nas muslimane je nejasan taj sistem vrijednosti koje Orban zagovara, taj neki evropski nacionalizam. Bošnjaci su evropski narod. Bosna i Hercegovina je jedna od najstarijih država u Evropi, dok su Mađari došli sa Urala, iz Azije. Ali, nevažno, na kraju smo svi ravnopravni i jednaki ljudi”, rekao je Izetbegović.

Dodao je da Orban i ljudi oko njega zaboravljaju da “evropske civilizacije i kulture ne bi bilo bez komponente koju su unijeli muslimani”.

Komentarišući navodnu zabilješku Delegacije EU u BiH, kojom se ostavlja prostor od šest mjeseci do usvajanja zakona prethodno dogovoreno između Milorada Dodika i evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljia, Izetbegović je naveo da očekuje demanti ili objašnjenje i od ambasadora Satlera, kao i od samog Varheljija.

“Uvjerljivo mi je to jer diplomate funkcionišu na takav način. Jedino čime se može zaustaviti ova Dodikova politika jesu sankcije”, rekao je Izetbegović.

Dodik: Muslimanska strana pokrenula harangu, stanje u BiH dovedeno do potpunog apsurda

Mitrović: Nećemo odustati dok ne pronađemo svoje najmilije