in

Izetbegović odbacio inicijativu Srbije, Hrvatske i Turske za dijalog o BiH

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović odbacio je danas obnovljenu inicijativu predsjednika Srbije i Turske Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdoana da okupe lidere Srba, Bošnjaka i Hrvata u BiH u pokušaju prevazilaženja krize u BiH.

Izetbegović kaže da ne postoji dogovor o održavanju sastanka lidera tri naroda u BiH sa predsjednicima Turske i Srbije, te da se radi o pogrešnoj interpretaciji.

“BiH treba da predstavljaju institucije, a ne predstavnici stranaka. Radi se ustvari o jednoj odavno dogovaranoj trilaterali između BiH, Srbije i Turske”, rekao je Izetbegović novinarima nakon sjednice Kolegijuma SDA.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan rekao je da će zajedno sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem okupiti lidere Bošnjaka, Hrvata i Srba.

“Sa predsjednikom Srbije Vučićem smo odlučili da okupimo tri lidera – Bošnjaka, Hrvata i Srba i da ostvarimo uspjeh. Došli smo do ove odluke”, rekao je Erdoan.

Nakon jučerašnjeg sastanka sa Vučićem, Erdogan je rekao na konferenciji za novinare da je potrebno djelovati zajednički sa međunarodnom zajednicom kako bi se prevazišla kriza u BiH.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ponovo je izrazio spremnost da zajedno s predsjednicima Turske i Srbije, Redžepa Tajipa Erdoana i Aleksandra Vučića, pokušaju da s političkim predstavnicima tri konstitutivna naroda u BiH, postignu odgovor o prevazilaženju krize, koja bi se mogla proširiti na cijeli region, piše danas zagrebački Večernji list.

Milanović: Spreman sam za dijalog o BiH s Turskom i Srbijom

Milanović: Spreman sam za dijalog o BiH s Turskom i Srbijom

Turković nazvala građane BiH “razmaženima” i poručila: Svi mi imamo jako dobar život