in

Izetbegović: Hrvati nisu diskriminisani

Foto: bakirizetbegovic.ba

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je da nisu tačne tvrdnje lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da su Hrvati diskriminisani i da je Vašingtonski sporazum predviđao paritet Bošnjaka i Hrvata.

-Tim sporazumom je predviđeno da će u Vladi FBiH biti trećina Hrvata, što je sada približno tako“, rekao je Izetbegović na konferenciji za novinare nakon sjednice Predsjedništva SDA u Sarajevu.

On navodi da od stotinu bitnih pozicija na nivou BiH Hrvati imaju 34, Srbi i Bošnjaci po 33, što je, kako kaže, protiv zakona.

-Na nivou Federacije BiH imaju više od 50 odsto tih pozicija u odnosu na ono što Ustav propisuje – rekao je Izetbegović.
On kaže da Bošnjaci „trpe situaciju u kojoj je Hrvatski narodni sabor stopirao implementaciju izbornih rezultata, a sada govore da neće biti izbora nikako…“.

Izetbegović navodi da bi Kristijan Šmit mogao intervenisati ukoliko ne bude obezbijeđen novac za opšte izbore u BiH.

-Ne vjerujem da će Šmit intervenisati po pitanju Izbornog zakona. Ali ukoliko se desi da novac za izbore ne bude obezbijeđen, mislim da će tu intervenisati – rekao je Izetbegović.

On je rekao da SDA podržava odluku Centralne izborne komisije BiH o raspisivanju opštih izbora u oktobru i odluku Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH da pokrene pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa po pitanju izmjena Izbornog zakona koje je predložio HDZ, a podržali delegati iz SNSD-a.

-Najaktuelnije je pismo Čovića u vezi sa odlukom CIK-a da se krene u izborni proces. Čović je, nažalost, iznio niz neistina i prijetnji. Prva je da je HDZ htio ukloniti diskriminaciju, što nije istina. Da je usvojen prijedlog HDZ-a i SNSD-a nikada presude Evropskog suda za ljudska prava ne bi bile implementirane – rekao je Izetbegović.

On je ocijenio da retorika predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića „šteti odnosima BiH i Hrvatske“.

U akciji SIPA dvoje uhapšenih zbog trgovine djecom

FIFA ukinula suspenziju Partizan