in

Italijani nakon 30 godina tragaju za odgovorom: Šta je bio razlog ubistva njihovih humanitaraca u BiH od strane bosanskih muslimana?

Italijani se danas prisjećaju trojice svojih državljanina, humanitaraca koji su 29. maja ubijeni u okolini Gornjeg Vakufa, kada su pokušali da dopreme humanitarnu pomoć.

Kako podsjećaju italijanski mediji, njih su zaustavili muslimanski vojnici Hanefije Prljića Parage, u jednoj šumi kod Gornjeg Vakufa, opljačkali humanitarne donacije te prilikom te pljačke ubili italijanske humanitarce – Fabija Morena, Serđa Lanu i novinara Gvida Puletija. Strijeljanje su preživjeli Kristijan Penokio i Agostino Zanoti koji su se bacili na zemlju praveći se mrtvi.

Ovih pet humanitaraca putovalo je u dva vozila: Fabio Moreni i Serđo Lana u kamionu sa oznakom Crvenog krsta, a Agostino Zanoti, Gvido Puleti i Kristijan Penokio u vozilu sa oznakama “press”. Oni su trebali da dopreme hranu i lijekove, a da u povratku povezu 62 ljudi, mahom udovica i djece, u Italiju. Međutim, nikada nisu stigli da isporuče pomoć. Nakon što su im oduzeli tovar humanitarne pomoći, pasoše i lične stvari, humanitarci su preusmjereni u planine, a zatim prebačeni u napušteni rudnik u šumi kod Gornjeg Vakufa. Njih su pratila dvojica vojnika, koja su i ubila trojicu Italijana: Gvido i Fabio su ubijeni sa 34 metka, a zatim je podlegao i Serđo. Imali su 40, 39 i 20 godina.

Zanoti je preživio krijući se u jednom potoku, prekriven lišćem, da bi po mraku krenuo da traži pomoć. Penokio se isto sakrio u obližnje žbunje, odakle je posmatrao smrt svojih drugara. Lutao je dve noći i jedan dan prije nego je naišao na pomoć.

Prljić je osuđen 2002. godine u BiH jer je zaustavio humanitarni konvoj u kojem su se nalazili italijanski državljani. Prema presudi, roba iz konvoja je otuđena, a humanitarci su odvedeni u obližnju šumu, gdje su strijeljani. Prijić je pravosnažnom presudom osuđen na 13 godina zatvora, što je i odslužio.

U oktobru 2015. je uhapšen u Dortmundu zbog zahtjeva italijanskih vlasti da ga procesuiraju za ubistvo njihovih državljana. U februaru 2016. godine, izručen je Italiji, a 2017. godine osuđen je na doživotnu kaznu zatvora.

Radnici opštine Zvečan se okupljaju i danas, traže povratak na radna mjesta

Tragična saobraćajna nesreća u Novom naselju Janja odnijela jedan život