in

Išu: Spoljne sile biranjem strane u BiH ne pomažu pomirenju

Otpravnik poslova Ambasade Kine u Beogradu Tijen Išu izjavio je da spoljne sile biranjem strane u BiH neće pomoći u pomirenju razlika i neslaganja u vezi sa etničkim grupama u BiH.

On je naglasio da međunarodna zajednica treba da na pravičan, uravnotežen i razborit način pruži konsturktivnu pomoć koja će zadovoljiti istinske potrebe ljudi u BiH.

“Samovoljno uvođenje jednostranih sankcija koje nemaju osnovu u međunarodnom pravu takođe može pojačati tenzije i dodatno zakomplikovati ionako tešku situaciju, a još manje može da bude efikasan način za pronalaženje rješenja za problem”, rekao je Išu u intervjuu za “Politiku”.

On je istakao da je stav Kine prema pitanju podrške očuvanju odredaba Dejtonskog sporazuma povodom statusa Republike Srpske unutar BiH kao i pitanju Kosova i Metohije uvijek bio dosljedan i jasan, te da Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

“Kad je riječ o pitanju Kosova i Metohije, uključujući i zabrinutost zbog bezbjednosti, legitimnih prava i interesa Srba sa Kosova, poštujemo Srbiju zbog pozitivnih napora u pronalaženju političkog rješenja za pitanje Kosova i Metohije”, rekao je Išu.

On je naveo da Kina podržava obje strane da zajednički rade na pronalaženju obostrano prihvatljivog rješenja putem pravog dijaloga i konsultacija u okviru Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

“Rezultati pregovora koje su dvije strane već postigle treba da se u potpunosti poštuju i primjenjuju”, poručio je Išu.

Pjevač iz Srbije ubijen u Holandiji

Bajden: Rast cijena goriva – neželjeni efekat pomoći Kijevu