Podrška stanovnika Bosne i Hercegovine članstvu u Evropskoj uniji u posljednjih nekoliko godina varira, ali u odnosu na prošlu godinu je opala, posebno u Republici Srpskoj.

U posljednjem istraživanju koje je sprovela Direkcija za evropske integracije (DEI) Bosne i Hercegovine, u slučaju raspisivanja referenduma za članstvo u EU, 77,4 odsto građana glasalo bi za ulazak, s tim da bi iz Federacije BiH za glasalo 90,1 odsto, a iz Republike Srpske 54,5 odsto.

Godinu dana ranije, odnosno 2021. godine, kada je Direkcija za evropske integracije BiH radila istraživanje, za ulazak BiH u Evropsku uniju bilo je 80,6 odsto stanovnika BiH, u Federaciji BiH 90,7, a u Republici Srpskoj 61,7 odsto.

Stručnjaci u Bosni i Hercegovini kažu da je posljedica pada povjerenja u Evropsku uniju logična, posebno nakon što je postala žrtva sukoba SAD i Rusije na ekonomskom planu, ali i dopustila da se na ovom području infiltriraju Rusija, Turska pa i Kina.

“Očigledno je i da domaće politike takođe ne rade na ispunjavanju uslova za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU niti na razvijanju evropskih vrijednosti u BiH, tako da je nepovjerenje stanovništva, odnosno pad povjerenja u EU potpuno razumljiv”, rekao je za “Nezavisne novine” Enver Kazaz, politički analitičar.

On kaže da je teško predvidjeti kako će se to povjerenje kretati u budućnosti jer je situacija u svijetu neizvjesna, ali da misli da će ono i dalje padati.

“Povjerenje u Evropsku uniju u velikoj mjeri zavisiće od toga kako će ona rješavati energetsku krizu, krizu hrane itd. Solidarnost u EU se gubi i male zemlje poput BiH će biti najveće žrtve krize hrane koja će strašno poskupjeti, energetske krize, ali je sreća što imamo domaću proizvodnju. Od načina na koji će Evropa rješavati te krize zavisiće povjerenje u nju i mislim da će ono i dalje padati”, naglasio je Kazaz.

Jedna od godina u kojima je povjerenje u EU bilo na najnižem nivou bila je 2020, što je i logično s obzirom na to da je te godine korona virus pokazao da solidarnost u EU praktično ne postoji. Te godine, podrška građana za ulazak u EU bila je jedna od najmanjih jer je “samo” 75,6 odsto građana u tom trenutku podržavalo ulazak u EU, od čega 87 odsto u FBiH i 55 odsto u Republici Srpskoj.

Kada je riječ o trenutnom statusu Bosne i Hercegovine na putu u Evropsku uniju, već mjesecima unazad očekuje se kandidatski status. Na nedavno završenom sastanku lidera zapadnog Balkana Brdo – Brioni usvojen je zaključak koji govori o tome da Bosna i Hercegovina do kraja godine treba da dobije kandidatski status, što je malo vjerovatno s obzirom na to da Evropska unija insistira na donošenju određenih zakona u BiH u vezi sa kojima je u ovim političkim okolnostima gotovo nemoguće postići dogovor.

I Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, nedavno je rekao da EU proizvodi više problema nego što donosi rješenja te da je na ovom prostoru izgubljen entuzijazam za Evropskom unijom.

“Mislim da je EU za nas posljednjih 20 godina bila velika prevara, jer nam je stalno nudila rješenja i govorila – morate da uradite da uđete u EU, a to se nikada nije desilo. Mi smo davali neke naše nadležnosti, veoma smo to teško podnosili, a Evropa nam je samo ispostavljala nove račune”, rekao je nedavno Dodik.Izvor:
Share.