in

Inckova smjena na dnevnom redu u SB UN

Sjednica Savjeta bezbjednosti UN (SB UN) na kojoj će biti razmatrana ostavka Valentina Incka trebalo bi da bude održana sutra, a svemu su prethodili pokušaji pojedinih zemalja, prije svega Estonije koja predsjedava ovim tijelom, da tu temu zaobiđu i time prećutno daju legitimitet izboru novog visokog predstavnika u BiH.

Kako “Glas Srpske” saznaje iz dobro obaviještenih diplomatskih krugova, Incko je 3. juna poslao pismo generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterešu, a u koje je naš list imao uvid, gdje ga obavještava o svojoj ostavci i upoznaje ga da je Savjet za implementaciju mira (PIK) za njegovog nasljednika izabrao Kristijana Šmita.

Ambasador Estonije u UN-u, pokušao je da prećutno ovu tačku izostavi sa dnevnog reda i da ostavka Incka prođe bez znanja članica SB UN.

Ipak, za ovo pismo saznali su predstavnici Rusije i zatražili su da tačka bude uvrštena na dnevni red i o njoj bi se trebalo raspravljati već sutra.

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov u više navrata ponovio je zvanični stav svoje države, a to je da oni smatraju da ne postoji potreba za daljim ostankom OHR-a u BiH, a s tim u vezi, ni imenovanja novih visokih predstavnika nemaju legitimitet. Na ovaj način, prema ocjeni našeg izvora, dio zemalja koje učestvuju u radu PIK-a, željeli su da zaobiđu Rusiju, ali i zvanične stavove Republike Srpske.

– Da li će biti koristi od ove rasprave na sjednici, pokazaće vrijeme, ali se potvrdio stav srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da PIK ne može sam da imenuje visoke predstavnike i da sve u vezi s tim pitanjima mora doći pred Savjet bezbjednosti – rekao je naš izvor.

Drugi problem je što se u Njujorku trenutno nalazi i ministarka inostranih poslova Bisera Turković koja, prema saznanjima “Glasa Srpske”, pokušava da izlobira da se obrati ambasadorima i “upozna ih sa činjenicom da BiH podržava novog visokog predstavnika, a samim tim i procedure po kojima je izabran”, što nije zvanični stav BiH i u suprotnosti je sa stavom Predsjedništva BiH, u kojem nema konsenzusa u vezi sa ovim pitanjem.

Iz kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika za naš list su kazali da Turkovićeva nema ovlašćenje da zastupa bilo koji stav koji nema saglasnost Predsjedništva BiH.

– Stav srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika o ovom pitanju je vrlo jasan, a on je u skladu sa zaključcima Narodne skupštine RS. To podrazumijeva da imenovanje visokog predstavnika mora biti u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, što znači da pravo imenovanja imaju isključivo države potpisnice Dejtonskog sporazuma, dok SB UN potvrđuje imenovanje – rekli su iz Dodikovog kabineta.

Samovolja

Pokušaji ministarke inostranih poslova Bisere Turković da se obrati ambasadorima Savjeta bezbjednosti UN nastavak su samovoljnog djelovanja diplomata iz BiH u najvišem međunarodnom tijelu.

Naime, u saradnji sa ambasadorom BiH u UN-u Svenom Alkalajem, ona je nedavno pokušala da kod generalnog sekretara UN-a izlobira da u sjedištu te institucije bude održana izložba o “genocidu u Srebrenici”, a za šta nije imala saglasnost Predsjedništva BiH.

Vojske Republike Srpske obilježava krsnu slavu Vidovdan

Mitar Mirić opljačkan za vrijeme nastupa u BiH