Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko danas će pred Savjetom bezbjednosti UN predstaviti novi, 59. izvještaj o situaciji u BiH, za period od 16. oktobra 2020. do 15. aprila 2021. godine, u kojem je, između ostalog, naveo da spominjanje „mirnog razlaza može protumačiti samo kao prijetnju suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, a time i miru i stabilnosti zemlje”.

S tim u vezi, iznio je kritike na poteze srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i institucija Srpske.

Ukazao je da su vlasti Republike Srpske usmjerene na ukidanje Kancelarije visokog predstavnika (OHR), vraćanja nadležnosti sa nivoa BiH na nivo entiteta i negativnih priča o teritorijalnom integritetu i suverentitetu BiH.

Visoki predstavnik je upozorio i na poteze Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a, o čemu je kaže, i ranije izvještavao Savjet bezbjednosti.

-U martu je Narodna skupština Srpske usvojila nekoliko zaključaka u vezi s tim, koji takođe pozivaju na okončanje vojne komponente međunarodne misije u BiH. Što je najzabrinjavajuće, Skupština poziva lokalne političke aktere da se uključe u rasprave o budućnosti BiH i upozorava da bi, ako se to pitanje uskoro ne uvrsti na dnevni red, „trebalo pokrenuti razgovore o mirnom raspuštanju“ – naveo je Incko.

Dodaje da spominjanje „mirnog razlaza“, istovremeno pozivajući na povlačenje međunarodnog vojnog prisustva u zemlji, “može protumačiti samo kao prijetnju suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, a time i miru i stabilnosti zemlje, što je sigurno kako su to shvatili mnogi građani”.

-Moram ponoviti da je Upravni odbor Savjeta za primjenu mira (PIC) dosljedno potvrđivao svoju nedvosmislenu posvećenost teritorijalnom integritetu i temeljnoj strukturi BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta. Neće biti precrtavanja mape BiH – naglasio je Incko.

Incko na početku ističe tešku epidemiološku situaciju, naročito u Sarajevu, sa mnogo zaraženih i smrtnih slučajeva. Govori i da je u BiH registrovano oko 180 hiljada slučajeva virusa korona i više od 7.250 smrtnih slučajeva.

Ukazao je i na poteškoće u nabavci vakcina protiv korone, ali i ozbiljnu disfunkcionalnost u BiH pri čemu politički lideri i vlasti „prečesto žrtvuju jedinstveni i koordinisani pristup borbi protiv pandemije i ublažavanju njenog utjecaja na stanovništvo i ekonomiju u korist postizanja političkih bodova jedni protiv drugih“.

-To je dovelo do situacije u kojoj su, u odsustvu mjera koje su provodile nadležne vlasti na državnom nivou, entiteti poduzeli jednostrane i nekoordinisane mjere, što je rezultiralo preduzimanjem različitih rješenja na različitim dijelovima teritorije BiH. Frustracija među građanima dovela je do protesta koji pozivaju na hitne napore vlasti u nabavci vakcina i druge mjere za zaustavljanje pandemije ili na drugi način da se podnese ostavka – istakao je.

Naveo je i da FBiH je i dalje jedva funkcioniše.

-Nova Vlada Federacije još uvijek nije imenovana, dvije i po godine od izbora u oktobru 2018. godine, što je nezamislivo u demokratskoj državi zasnovanoj na vladavini zakona, na slobodnim i poštenim izborima – poručio je.

Visoki predstavnik u BiH je poručio da na nivou BiH vlada potpuna stagnacija, „o čemu svjedoči i loš zakonodavni učinak Savjeta ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH“.

-Tokom trenutnog mandata, osim budžetskih akata, u potpunosti je usvojen samo jedan novi zakon. Ovo je dio opšteg pada zakonodavne proizvodnje tokom proteklih nekoliko mandata, ali je ipak novi minimum – rekao je Incko.Izvor:
Share.