in

Incko: Rekao sam Šmitu da ne dolazi u BiH bez bonskih ovlaštenja

Rekao sam mu nemoj dolaziti u BiH bez bonskih ovlaštenja, rekao je visoki predstavnik Valentin Incko na pitanje o tome šta je poručio novom visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu.

“Komunike je dosta sadržajan, ali je i dosta dug. Moramo da ponavljamo neke stvari kao što su teritorijalni integritet, subjektivitet i da nema odvajanja entiteta”, rekao je Incko.

“Dodik je rekao da će za deset godina biti ujedinjenje RS i Srbije, to samo produžava boravak visokog predstavnika ovdje”, dodao je Incko za N1.

“Izborni zakon je potreban, postoje sve rekomendacije. Govorili smo o negiranju genocida, o vladavini prava. Imali smo juče sastanak sa gradonačelnicima Banjaluke, Sarajeva i Mostara. Imamo friški vjetar, nove ideje, koje već sarađuju”, poručio je i dodao:

“Još uvijek nema nove vlade u FBiH, o vakcinaciji i drugim temama. Spomenuli smo i druge negatore zločinca”.

Incko je dodao da je Rusija protiv komunikea.

“Rusija je protiv komunikea, Rusija je protiv izbora novog predstavnika i nisu podržali niti gospodina Šmita, niti naš komunike. Rusi su bili protiv toga, ali mi smo gospodina Šmita već izabrali ranije. To sve se dešavalo 27. maja, danas nismo o tome pričali, osim da je ruski ambasador ponovio stanovište Rusije koji su za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika”, zaključio je Incko.

Na pitanje zašto se neki plaše Šmita, Incko je odgovorio:

“Može da se plaši Milorad Dodik, ali drugi srpski političari nemaju šta da se plaše. Ne treba da se plaši. On će sprovoditi Dejtonski sporazum i svako ko će sprovoditi Dejtonski mirovni ugovor ne mora da se plaši. Možda se plaši Dodik jer je on svjestan da krši Dejtonski ugovor”.

Vučić potvrdio: Građani BiH od večeras se mogu besplatno vakcinisati bilo gdje u Srbiji, imamo vakcina

Snažne eksplozije u Čačku: Gorela fabrika „Sloboda“