in

Incko: Reakcije iz Republike Srpske očekivane, možda i blaže od očekivanih

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je ocijenio da su reakcije političara iz Republike Srpske na njegovu odluku da zakonski zabrani negiranje genocida, bile očekivane i možda čak, kako tvrdi, nešto blaže nego što je očekivao.

Incko je u intervjuu za Klix, na pitanje da li očekuje da bi moglo doći do blokada institucija BiH, rekao da bi svaka aktivnost političkih stranaka koja bi paralizovala institucije, bila korak u pogrešnom smijeru i loša usluga građanima koje tvrde da predstavljaju.

Upitan da li ga brinu izjave političkih predstavnika Republike Srpske koji tvrde da je on najodgovornija osoba za politički haos u BiH, Incko je rekao da je poznata taktika domaćih političara da koriste visokog predstavnika kao “žrtveno jagnje”.

– Oni to isto rade i sa drugim predstavnicima međunarodne zajednice i optužuju ih za različite prekršaje, što naravno nema uporišta u stvarnosti – izjavio je Incko.

Naveo je da je veličanje ratnih zločinaca, poricanje genocida i ratnih zločina nešto što političari u BiH nikada ne bi trebalo da rade, ali da neki to ipak rade.

Napominje da je odluka o nametanju izmena i dopuna Krivičnog zakona BiH o zabrani negiranja genocida isključivo njegova odluka, i da nije bilo političkih pritisaka.

– Ako političari nastave sa destruktivnim pristupom, uskoro će od Bosne i Hercegovine napraviti praznu zemlju koja nije dobra nikome. Zadatak političara je da zaustave egzodus mladih ljudi iz zemlje, a ne da ga ubrzaju oštrom retorikom i neodgovornim potezima – poručio je Incko, koji ove nedjelje zvanično napušta funkciju visokog predstavnika u BiH, a na njegovo mesto dolazi Kristijan Smit.

Grad oblijepljen plakatima – “Branimo istinu, ne damo Srpsku!”

Vučić: Nisam znao da nam treba Kurtijevo odobrenje za “Otvoreni Balkan”