Istup čelnika SDA Bakira Izetbegovića o tome kako će se ‘podići Islamski svijet’ kako bi podržali Bošnjake muslimane izaziva zabrinutost jer predstavlja nastavak radikalizovanja stanja u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz Hrvatskog narodnog sabora BiH.

“Takve neodgovorne izjave dodatno produbljuju krize koje vrlo brzo mogu s verbalnoga prerasti i u, ne daj Bože, eskalaciju nasilja. Uz to ovakvim istupima čini se golema šteta Bošnjacima muslimanima kao starom europskome narodu. Ne tako davno svjedočili smo što znači podizanje toga svijeta i nasilja, a o tome govore brojni zločini koje su tijekom posljednjeg rata počinili mudžahedini i drugi fanatici koji su na poziv bošnjačkoga vodstva stizali u BiH”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da su u odorama Armije BiH pripadnici postrojbe “El Mudžahid” činili masovne zločine nad Hrvatima.

“Više stotina radikala je napustilo BiH upravo se ‘podižući’ na poziv Islamskoga svijeta”, istakli su u saopštenju.

HNS BiH poziva sve političke zvaničnike i ukupnu javnost da prestanu s upućivanjem ratnohuškačkih izjava, prijetnji i uvreda.

“Budućnost BiH nije u nekakvim neprirodnim savezima. Kako bi ostvarili željeni put, potrebno je provoditi reforme koje će nas sve zajedno okupiti oko zajedničkoga cilja – euroatlanskih integracija”, istakli su iz HNS BiH.Izvor:
Share.