in

Helikopteri već osmu godinu čekaju remont

Iako je Savjet ministara BiH još 2013. godine izdvojio gotovo 7,5 miliona KM za remont helikoptera, taj posao do danas nije završen, a Ministarstvo odbrane BiH kao i prethodnih godina zatražilo je da se sredstva prebace na sljedeću godinu.

“To je neobjašnjivo. Sredstva se iz godine u godinu prebacuju i tu ne postoji bilo kakvo opravdanje. Sedam godina držimo i ne trošimo sredstva za određenu namjenu i vjerovatno to znači da im ta sredstva trebaju da ih čuvaju za namjenu koja nije javna. Drugog objašnjenja nema”, rekla je Dušanka Majkić, zamjenica predsjednika Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH.

Ona kaže da je poslije dvije godine, nakon što sredstva nisu potrošena, trebalo vidjeti šta s njima i preusmjeriti ih u nešto drugo jer sada imamo situaciju da sredstva stoje za nešto i ne koriste se, a recimo vojnici u kasarni “Kozara” se smrzavaju.

Inače, kao i prethodnih nekoliko godina, pred Savjetom ministara BiH uskoro bi trebalo da se nađe Odluka o izmjeni Odluke o višegodišnjem projektu remonta helikoptera za period 2013-2014. godina na način da se 2014. zamjenjuje brojem 2022. godina, što u suštini znači da se taj posao koji je odobren 2013. godine prolongira na 2022.

“Razlog donošenja Odluke o izmjeni Odluke o višegodišnjem projektu remonta helikoptera za period 2013-2014. godina je taj što se zbog poteškoća prilikom ugovaranja u proteklim godinama sredstva neće moći utrošiti u skladu sa planiranom i odobrenom dinamikom, a remont helikoptera predstavlja nulti prioritet finansiranja”, navodi se u Prijedlogu odluke koja bi uskoro trebalo da se nađe na sjednici Savjeta ministara BiH.

U Ministarstvu odbrane nismo uspjeli dobiti odgovor na pitanje zbog čega se toliko dugo čeka na remont helikoptera i u kojoj fazi je trenutno taj posao.

Kada je riječ o remontu helikoptera do sada je bilo nekoliko tendera, međutim nijedan nije doveden do kraja, a prema nezvaničnim informacijama suština je u tome da nadležni u Ministarstvu odbrane BiH taj posao nisu željeli dodijeliti firmi iz Rusije koja je imala sve licence i jedna je od rijetkih koja je bila sposobna da uradi taj posao.

U jednom trenutku u 2017. godini Ministarstvo odbrane za remont dva helikoptera izabralo je litvansku firmu koja nije imala potrebne sertifikate za taj posao. To je bio treći tender za remont helikoptera koji je propao, a na njega se osim te litvanske kompanije prijavila i firma “Helikopteri Rusije”.

Iz nekoliko izvora bliskih Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH nam je potvrđeno da je remont helikoptera praktično završena priča jer se već dugo godina po tom osnovu ništa ne radi.

Jedan od problema je i taj što za potpuni remont helikoptera koji su u katastrofalnom stanju novac, koji je odobren 2017. godine, nije dovoljan.

Podsjećanja radi, u Oružanim snagama BiH na stanju se vode helikopteri stari čak 52 godine, a ima i onih koji su stari između 32 i 35 godina s tim da je BiH nedavno dobila četiri nova helikoptera koja su nabavljena uz pomoć Vlade SAD.

IFOR najuspješnija mirovna misija NATO-a u istoriji

Saopštenje Gradske uprave za vlasnike ugostiteljskih objekata