Granična policija (GP) BiH ne želi da otkrije kako je osuđeni pedofil Ivica Mišković (65) iz Kaknja, nakon što je pobjegao iz Osnovnog suda u Banjaluci, prešao u Hrvatsku, pozivajući se na dva zakona koja im to, kako tvrde, onemogućavaju.

GP BiH smo, naime, još 22. novembra pitali da li je on prešao neki granični prelaz, te ukoliko jeste, koji, kojeg datuma i u koliko časova, te zašto ga nisu spriječili u prelasku granice, odnosno uhapsili, ali smo ostali uskraćeni za konkretan odgovor.

“Radi zaštite osobnih podataka nismo u mogućnosti dostaviti vam informaciju o prelasku državne granice predmetne osobe. Naime, sukladno odredbama Zakona o graničnoj kontroli i Zakona o zaštiti osobnih podataka, osobni podaci o prelasku državne granice mogu se dostaviti samo tijelima nadležnim za sprečavanje i otkrivanje kaznenih djela i prekršaja i opasnosti po javnu sigurnost, pravni poredak i državnu sigurnost”, rekli su nam juče iz GP BiH.

Međutim, odmah potom smo tražili i zvanično mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, odakle smo dobili nedvosmislen i jasan odgovor.

“Ukoliko je riječ o objavi informacije od javnog interesa nema smetnji da se takva informacija objavi sa stanovišta Zakona o zaštiti osobnih podataka”, rečeno je za “Nezavisne novine” iz Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH.

Dakle, može se zaključiti da su u Graničnoj policiji BiH procijenili da nije u javnom interesu stravičan i uznemirujući slučaj o kojem pišu desetine medija iz BiH, ali i Hrvatske, u koju je Mišković pobjegao.

Postavlja se onda pitanje i ko može garantovati da on, kada je već jednom uspio, neće ponovo pronaći rupu na granici i vratiti se u BiH.

Štaviše, treba naglasiti i da je majka djevojčice, a koja je, prema prvostepenoj presudi, Miškovićeva žrtva, navela da strahuje za bezbjednost svoje djece. Ali, uprkos tome, čini se da se naše institucije još nisu pomjerile s mrtve tačke u procesu zahtjeva da on bude izručen u BiH.

“Uvidom u informacijski sistem Ministarstva pravde BiH utvrđeno je da ovaj predmet ne prolazi našu evidenciju, odnosno do danas nije zaprimljen. Imajući u vidu da je Ministarstvo pravde BiH samo središnje tijelo veze u postupcima pružanja međunarodne pravne pomoći, o eventualnom pokretanju nekog postupka odlučuje isključivo mjerodavni sud ili tužiteljstvo u BiH”, rečeno je juče za “Nezavisne novine” iz Ministarstva pravde BiH.

Mišković je, podsjetimo, pobjegao 7. novembra iz Osnovnog suda u Banjaluci, nakon što je zbog četiri obljube nad djevojčicom osuđen na ukupno četiri godine robije. Tri sedmice kasnije u ovom sudu tvrde da uslovi za zahtjev za izručenje bjegunca još nisu stečeni.

“Osnovni sud Banjaluka preduzima sve potrebne mjere i radnje prema nadležnim organima imajući u vidu trenutnu procesnu fazu u predmetu, te ističemo da će biti preduzete sve radnje za izručenje osuđenog I.M. kada se za to steknu zakonom propisani uslovi, kao i uslovi propisani Sporazumom o pružanju pravne pomoći u krivičnim stvarima između BiH i Hrvatske”, rekli su za “Nezavisne novine” iz Osnovnog suda u Banjaluci.

I dok tromo bh. pravosuđe još tapka u mjestu, Mišković kao slobodan čovjek šeta Zagrebom, obilazi redakcije tamošnjih medija i trijumfalno objašnjava kako je uspio prevariti naše institucije.

“Na sudu sam bio, iskočio kroz prozor i pobjegao. Biciklom sam prešao na crno. Do Novog (Grada) sam vozio, išao sam na Prijedor, pa u Dvoru dole prešao”, izjavio je Mišković.

Formiran predmet u Tužilaštvu
Slučajem bjekstva osuđenog pedofila Ivice Miškovića iz zgrade Osnovnog suda bavi se i Okružno javno tužilaštvo Banjaluka. Prijava im je stigla i predmet su formirali.

“Po zaprimanju prijave ovo tužilaštvo je formiralo predmet. Postupajući tužilac uputio je zahtjev Policijskoj upravi Banjaluka za preduzimanjem mjera i radnji po dostavljenoj prijavi”, rekli su juče za “Nezavisne novine” iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Granična policija BiH ne želi da otkrije detalje o prelasku Ivice Miškovića u HrvatskuIzvor:
Share.